Starters die huis van meer dan 4 ton kopen, betalen tóch overdrachtsbelasting: ‘Dit is spannend’
Het plan om de overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers onder de 35 jaar af te schaffen, is nog voor de invoering alweer aangepast. Het geldt alleen nog voor huizen die maximaal 400.000 euro kosten. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.
Delen per e-mail
Formeel moet deze wijziging nog door de Kamer worden goedgekeurd, maar dat gaat waarschijnlijk wel gebeuren omdat de grens van 4 ton onderdeel is van een deal die de minister maakte met PvdA en GroenLinks, zodat de belastingplannen van het kabinet ook een meerderheid halen in de Eerste Kamer. Het geld dat de overheid bespaart, wordt in een volkshuisvestingsfonds gestopt om woningen te verduurzamen in kwetsbare gebieden.
Ook vindt minister Ollongren de maatregel nu ‘gerichter’. Hij is immers bedoeld om starters een duwtje in de rug te geven, niet om voordeel te creëren voor het hogere segment, zo verklaart ze. Omdat veel huizenkopers hebben voorgesorteerd op het belastingvoordeel, dat op Prinsjesdag werd aangekondigd, gaat de grens van 4 ton pas vanaf 1 april 2021 in. Dus als je nog geen 35 jaar oud bent en tussen 1 januari en 31 maart de sleutel krijgt, betaal je geen overdrachtsbelasting - hoe duur het huis ook is. Overdrachtsbelasting geldt overigens alleen voor bestaande huizen, niet voor nieuwbouw.
Effect groot
Het effect voor veel starters, of andere huizenkopers tot 35 jaar, kan behoorlijk groot zijn, zo merkte Hakob Khachadurian. Hij heeft net met z'n vriendin een huis boven de 4 ton gekocht. ,,Dit huis hadden we niet gekocht als we overdrachtsbelasting zouden moeten betalen”, aldus Khachadurian. Hij houdt meer dan 8000 euro eigen geld op zak, want de belasting is niet mee te financieren. ,,Ik heb de discussie over de overdrachtsbelasting in de Tweede Kamer goed in de gaten gehouden en het is spannend. Wij gaan 1 maart naar de notaris, dus behouden ons voordeel waarschijnlijk nog net. Daar hebben we veel geluk mee en zijn we erg blij mee!”
Onder meer SGP, 50Plus, PvdA en SP toonden zich vorige week kritisch en drongen erop aan de leeftijdsgrens op te hogen en een maximale huizenprijs te hanteren. ,,Dit is toch juist bedoeld om starters te helpen”, zei SP-Kamerlid Sandra Beckerman tijdens het debat. ,,Een doorstromer van 34 jaar die een huis van een miljoen kan betalen, zouden we juist moeten uitsluiten.”
Als je nog gebruik wil maken van het voordeel, is het handig om haast te maken
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) erkende dat de leeftijdsgrens ‘arbitrair’ is, maar waarschuwde dat andere methodes op praktische bezwaren stuiten bij de uitvoering. Ook was Vijlbrief bang dat bewoners van regio’s met hoge huizenprijzen worden benadeeld als de grens bijvoorbeeld op 350.000 euro komt te liggen. Uiteindelijk is het in de deal met PvdA en GroenLinks dus 400.000 euro geworden. En de leeftijdsgrens is niet meer veranderd.
Veel klanten zullen proberen nog snel van het voordeel gebruik te maken, denkt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer.nl. ,,Als je een huis in die prijsklasse hebt gekocht en de overdracht is pas na 31 maart, dan kun je proberen de overdracht te vervroegen. En als je nog gebruik wil maken van het voordeel, is het handig om haast te maken. Het scheelt duizenden euro's aan eigen geld.”
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Binnen&buiten Britt en Sander verkopen stijlvolle benedenwoning: ‘Mensen wanen zich hier vaak in een hotel’
Britt Luijpers en Sander Veenstra verkopen hun stijlvolle benedenwoning aan de Regentesselaan in Den Haag. Nog vijf jaar hier wonen had prima gekund, maar toen kwam toch dat ene klusproject voorbij. -
PREMIUM
Wonen in een voormalige bierbrouwerij? Dit huis staat voor ruim 9 ton te koop
Deze woning aan de Dorpsstraat in Harmelen staat te koop en het is er een voor fijnproevers. Het staat in de geschiedenisboeken als bierbrouwerij. Vraagprijs: 925.000 euro. -
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
PREMIUM
Zorgverzekering en energierekening stijgen, maar het inkomen gelukkig ook
Zorg, wonen, energie, boodschappen en belasting. Het kost dit nieuwe jaar net iets meer geld. Corona heeft ook invloed op onze portemonnee: we verbruiken meer stroom en rijden minder auto. Toch hebben werkenden in 2021 wat meer te besteden. -
woningmarkt Deel Tweede Kamer wil leeftijd omhoog voor vrijstelling overdrachtsbelasting
De Tweede Kamer heeft zich nog niet neergelegd bij de verlagingen en verhogingen van de overdrachtsbelasting die het kabinet op Prinsjesdag voorstelde. Tijdens een debat over het belastingplan 2021 zijn vanavond door verschillende partijen aanpassingen geopperd.
-
Recordaantal hypotheekaanvragen gedaan in 2020
Er zijn nog nooit zoveel hypotheekaanvragen gedaan als in 2020. In totaal werden er vorig jaar meer dan 500.000 aanvragen voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek gedaan, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat is bijna een kwart meer dan in 2019. -
PREMIUM
Extreme regen zorgde voor veel schade: ‘De gietvloer is een drama’
De gietvloer brokkelt steeds verder af, de renovatie is gepland in februari. Ondertussen zorgt Paul Lambrechts uit Valkenswaard dat de put voor zijn deur vrij is van bladeren als er zich een regenbui aandient. Zijn gezin ondervindt nog steeds schade van de wateroverlast van juni. -
Meer kantoorpanden omgebouwd tot woonruimte
Vastgoedbedrijven weten een groeiend aantal leegstaande kantoren, scholen en winkels om te bouwen tot woningen. Vorig jaar zijn 12.500 huizen gemaakt in bestaande gebouwen, het hoogste aantal in acht jaar tijd, blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau Statistiek.