Starters kiezen vaker voor deels aflossingsvrije hypotheek
Nu de rente zo laag is, kiest een grotere groep starters op de woningmarkt voor een aflossingsvrije hypotheek. Ze nemen voor lief dat ze geen recht hebben op hypotheekrenteaftrek over het deel dat ze niet aflossen. De maandlasten zijn al gauw honderden euro's lager.
Delen per e-mail
Vooral vergelijkingssite Independer.nl merkt dat starters in meerdere mate voor een deel aflossingsvrij kiezen. In 2019 ging het om 2 procent van de klanten, in 2020 al meer dan 5 procent. Hypotheekverstrekker ING beaamt dat er een stijging is in het aantal starters dat niet hun hele hypotheek in dertig jaar wil afbetalen, maar kan geen cijfers noemen. Toezichthouder AFM zegt dezelfde ‘signalen’ te krijgen over een groeiende populariteit van de aflossingsvrije hypotheek.
De overgrote meerderheid kiest voor een lineaire of annuïtaire hypotheek. Dan betaal je als woningeigenaar in dertig jaar tijd de lening volledig af. Volgens de wet mag een hypotheek tot maximaal 50 procent aflossingsvrij zijn, waar dat voor 2013 tot 100 procent kon (met renteaftrek). 3 miljoen huishoudens hebben een aflossingsvrije hypotheek, maar de laatste jaren is die minder populair geworden omdat je geen hypotheekrenteaftrek kunt krijgen over het aflossingsvrije deel.
‘Niet in de toekomst kijken’
Er zijn meerdere redenen waarom de vorm nu toch weer in zwang raakt, zegt Marga Lankreijer van Independer. ,,Mensen die ervoor kiezen, gaan ervan uit dat hun inkomen nog stijgt en dat de woningwaarde gaat stijgen. Een deel van de restschuld kunnen ze met de overwaarde aflossen. Maar ja, je kunt niet in de toekomst kijken, dus het is niet zeker dat het zo uitpakt als mensen hopen.”
Ook toezichthouder AFM wijst op risico's. ,,Wij maken ons over het algemeen wel zorgen over het leengedrag van de zogenoemde koopstarters”, zegt een woordvoerder. ,,De financiële kwetsbaarheid van deze groep is in de huidige economische situatie relatief groot. De vorige crisis was aanleiding om de hypothecaire leennormen aan te scherpen. In de afgelopen jaren is die voorzichtigheid steeds meer losgelaten. Dat maakt grote groepen huishoudens kwetsbaarder voor financiële problemen bij economische tegenspoed.”
Toch snapt Lankrijer wel dat sommige starters ervoor kiezen. ,,Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf voor de aflossing te gaan sparen. Bovendien zijn er mensen die een extra voordeel genieten, omdat je het aflossingsvrije deel in box 3 mag aftrekken. Als je veel vermogen hebt, bijvoorbeeld door een schenking of erfenis, levert het dus ook nog een flink belastingvoordeel op.”
Rekenvoorbeeld
Uit een rekenvoorbeeld van Independer.nl komt het mogelijke voordeel naar voren. Als een stel een huis koopt voor 250.000 euro en een hypotheek neemt van 50 procent aflossingsvrij, dan ligt de bruto maandlast bij een annuïtaire hypotheek (20 jaar rentevast) rond de 640 euro. Het stel krijgt maandelijks 45 euro terug aan rente. Als ze voor een ‘normale’ annuïteitenhypotheek hadden gekozen (20 jaar rentevast), was het maandbedrag 900 euro geweest en hadden ze 95 euro per maand teruggekregen. Het verschil is dus zelfs bij zo'n relatief goedkoop huis al meer dan 200 euro per maand.
,,Daartegenover staat dat je wat minder geld kunt lenen omdat je minder renteaftrek ontvangt”, zegt Lankreijer. ,,Maar het belangrijkste nadeel is dat je je hypotheek niet automatisch aflost. Na de looptijd van je hypotheek staat er dus nog deel van je schuld open. Deze schuld moet je op dat moment aflossen of de looptijd verlengen. Dat moet je op dat moment maar kunnen betalen.”
De AFM waarschuwde onlangs nog voor de generatie die het einde van de looptijd ziet naderen en schatte in dat ongeveer 78.000 huishoudens in Nederland het risico lopen dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Voor hen dreigt dan een gedwongen verhuizing.
Deze site werkt samen met Independer.nl bij het inzichtelijk maken van woonlasten. Bekijk hieronder onze gezamenlijke podcast Onder de Pannen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlanders vinden duurzame energie al gauw te duur: ‘Ik had meer idealisme verwacht’
Consumenten kozen in 2020 vaker voor duurzame energie uit eigen land dan het jaar ervoor. De grotere populariteit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het prijsverschil kleiner werd, analyseert EasySwitch.nl. -
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen. -
hip huis
Zo maak je van je muur een kunstgalerie
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: een collage van kunst aan de muur. -
PREMIUM
De magie van het jarendertighuis: ‘Zo’n halfronde voordeur alleen al...’
Huizen uit de jaren 30 zijn de heilige graal van het wonen geworden. Schrijver Ingmar Heytze (50), die de eerste achttien jaar van zijn leven een huis uit 1931 bewoonde, vraagt zich af waar die bewondering vandaan komt. -
video
Gemeenten verhogen lasten huizenbezitters fors
Veel gemeenten verhogen de lasten voor huizenbezitters dit jaar fors, om hun begroting te kunnen dekken. Volgens het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing in veel gemeenten met meer dan 10 procent.
-
energierekening
Koen (30): ‘Door mijn handicap heb ik veel elektrische apparaten’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Koen Berendsen (30) uit Halle. -
PREMIUM
Bouwers ontketenen houten revolutie in woningbouw
Wie denkt aan een Nederlands huis, denkt aan baksteen. Nog altijd wordt het grootste gedeelte van de woningvoorraad opgeleverd in beton, staal en steen. Maar hout heeft de toekomst. Experts voorspellen een revolutie. -
Kabinet lapt 266 miljoen euro om sneller huizen te bouwen
Gemeenten krijgen in totaal 266 miljoen euro om met spoed 45.000 nieuwe huizen te bouwen. Dat maakt minister Kajsa Ollongren (Wonen) vandaag bekend. Het geld gaat naar allerlei woningbouwprojecten in het land, van Alphen aan den Rijn tot Zwolle.