Stikstofprobleem gijzelt woningbouw: huizentekort loopt verder op
Het aantal vergunningen voor woningbouw neemt af. De reden: de schadelijke stikstofuitstoot bij de bouw die natuurgebieden kan beschadigen. Bouwprojecten staan sinds een uitspraak van de rechter over het Nederlandse stikstofbeleid op losse schroeven, waardoor voorlopig lang niet genoeg nieuwe huizen worden gebouwd om de woningnood op te lossen. ,,Dit gaat helemaal mis”, zegt Jan Fokkema namens projectontwikkelaars.
Volgens Fokkema, directeur van de vereniging voor projectontwikkelaars NEPROM, wordt de woningbouw gegijzeld door de stikstofproblematiek. Her en der worden concrete projecten afgeblazen, zoals vorige week de bouw van 468 huizen in Roermond. ,,Maar het probleem is veel groter. Ik hoor van ontwikkelaars dat gemeenten en provincies hun loket simpelweg sluiten. Oftewel: als een ontwikkelaar vergunningen wil aanvragen, krijgt hij nul op het rekest”, aldus Fokkema.
Overheden hebben de laatste jaren oneigenlijk toestemming gegeven voor talloze projecten, ook de uitbreiding van snelwegen en vliegveld Lelystad bijvoorbeeld. Eind mei zette de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, een streep door de regeling die dat mogelijk maakte, het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Sindsdien staan ook woningbouwplannen op losse schroeven of worden ze zelfs afgekeurd.
Te weinig huizen
Nieuwbouwprojecten kwamen al moeilijk van de grond. Uit een analyse van de Rabobank blijkt dat dit jaar in Nederland zo'n 66.000 nieuwe woningen worden gebouwd, iets minder nog dan in 2018. Minister Kajsa Ollongren heeft de ambitie om tot 75.000 huizen per jaar te komen. Ze heeft daarom woondeals met verschillende regio's gesloten om de bouw te versnellen. Volgens de Rabobank is het echter de vraag of de afspraken kunnen worden nagekomen nu de Raad van State ‘roet in het eten gooit’ door een strenger stikstofbeleid te handhaven. Het aantal bouwvergunningen neemt al af.
‘Door de uitspraak van de Raad van State wordt het bouwen in de buurt van 118 natuurgebieden met stikstofgevoelige natuur lastiger’, schrijft de Rabobank in het laatste kwartaalbericht. ‘Deze natuurgebieden zijn ook te vinden in gebieden waar de woningmarkt erg gespannen is, zoals de Randstad.’
Lange termijn
,,Waar wij bang voor waren, wordt nu de waarheid”, zegt Fokkema. ,,Projectontwikkelaars zijn bijna terug van vakantie en komen er dan achter: ik kan niet doorgaan met mijn plannen. Ze zullen op zoek moeten naar creatieve oplossingen. Het is al zo lastig vanwege hoge bouwkosten, onder meer door een tekort aan personeel en steeds duurdere materialen. De stikstofproblemen hebben effect op de lange termijn. Want de vergunningen die nu worden verstrekt, zijn over het algemeen voor projecten over twee of drie jaar. Het kabinet moet echt op heel korte termijn met een noodoplossing komen voor de woningbouw.”
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft er begrip voor dat bouwprojecten moeten worden uitgesteld om de natuur te beschermen tegen te veel stikstof, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Maar volgens Jan Fokkema zit het probleem hem niet in de woningbouw.
,,De concentratie stikstof in die natuurgebieden is vooral te hoog dankzij de intensieve veehouderij. Uiteraard komt er een heel klein beetje stikstof vrij van machines tijdens de bouw van woningen, maar nieuwe huizen worden al niet meer verwarmd door aardgas en de uitstoot van extra verkeer is ook verwaarloosbaar in vergelijking met wat agrarische bedrijven uitstoten.”
‘Veestapel kleiner’
Fokkema is niet de enige die naar de intensieve veehouderij wijst als de grote boosdoener: Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (Mob), zelf boerenzoon, denkt ook dat de veestapel flink kleiner moet om de stikstofnormen te halen. Hij zorgde er met een procedure voor dat de regeling Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei van tafel ging. ,,De veesector is goed voor minder dan twee procent van het nationaal inkomen, maar gijzelt nu de hele economie”, zei hij in een interview met deze site.
De veesector is goed voor minder dan twee procent van het nationaal inkomen, maar gijzelt nu de hele economie
Het tekort aan woningen zorgt voor gekte op de huizenmarkt, zo hebben we de laatste jaren gezien. Huizenprijzen stegen flink, met name in de steden waar de nood het hoogste is. In 2018 was de prijsstijging nog gemiddeld 9 procent, voor 2019 verwacht Rabobank een stijging van 6 procent, gevolgd door 4 procent in 2020. Ook de huren zijn flink hoger dan zes jaar geleden. Het is bovendien veel lastiger om een (nieuw) huis te vinden, vooral omdat het aantal huishoudens groeit. Volgens economen is nieuwbouw de enige manier om de woningnood op te lossen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste halfautomatische espressomachine
Wat is de beste pistonkoffiemachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Door Johan Vollenbroek moet Nederland stikstofuitstoot drastisch aanpakken
Dankzij Johan Vollenbroek (69) uit Nijmegen moet Nederland stikstofuitstoot drastisch aanpakken. Hij is de man die als eerste de strijd aanbond met de overheid, waardoor nu tal van woningbouw- en wegprojecten stil liggen. Hij schreef een ‘oorlogsverklaring’ in een brief aan premier Rutte. Een gesprek. -
PREMIUM
Radeloze huurders al jaren in de kou door vele storingen: ‘We weten het gewoon echt niet meer’
Honderden bewoners van de Haagse wijk Transvaal zitten geregeld dagenlang in de kou. De woningen zijn aangesloten op een collectief warmtenet dat er vaak uit ligt vanwege storingen. Overstappen naar een andere energieleverancier kunnen de huurders niet omdat ze verplicht zijn hier gebruik van te maken. Niemand kan ze helpen. ,,We weten het gewoon echt niet meer.’’Den Haag -
Woningzoekenden zijn wanhoop nabij: 'Waar moet ik naartoe?’
De wachtlijsten voor Nederlanders die een sociale huurwoning zoeken, blijven groeien. Waar sommigen met een gezonde hunkering blijven rondkijken, zijn er ook woningzoekenden die de wanhoop nabij zijn. Deze site spreekt drie jonge vrouwen in tijden van woningnood. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Terras en tuinmeubelen schoonmaken met de hogedrukreiniger? 'Begin met lage druk’
Lente. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van je terras. De hogedrukreiniger is snel en effectief, maar hoe doe je dat? En wat kun je wel en niet schoonmaken met de hogedrukspuit?