Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
eigen tuin eerstEen geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.
Delen per e-mail
Het is bijna een woord uit het verleden: knotten. Het knotten van wilgen en populieren was in het verleden heel gewoon op het platteland. Nu is het een soort immaterieel erfgoed, net als fierljeppen en klompendansen. Knotten is een vrijetijdsbesteding van mensen die een zittend leven leiden en zich in het weekend willen uitleven met snoeischaar en zaag. De knotboom heeft geen economische functie meer, maar je kunt verdedigen dat hij bij ons cultuurlandschap hoort. Daarnaast biedt hij nestgelegenheid aan bedreigde vogelsoorten, zoals de steenuil.
In de tuin is de cultuur van het knotten nog springlevend. De geknotte boom mag dan geen economisch doel meer dienen, hij heeft wel degelijk esthetisch nut.
Iedereen kent de bolcatalpa en de bolacacia. Meestal staan die bomen als wachters langs een oprit, soms symmetrisch opgesteld in de voortuin.
Gemengde border
Er zijn veel meer bomen die geknot kunnen worden, en op een andere manier gebruikt kunnen worden. Neem de wilg. Die hoeft niet langs een poldersloot te staan, maar kan net zo goed in de tuin gebruikt worden, bijvoorbeeld in een gemengde border van struiken en vaste planten.
De wilg hoeft ook niet op 2 meter hoogte geknot te worden, zoals in het wild gebruikelijk is, maar kan ook op een stammetje van een halve meter staan. De gewone knotwilg, Salix alba, is niet bijster opwindend, maar Salix alba 'Sericea' heeft zilverachtig behaard blad; je zou hem de 'olijf van de Lage Landen' kunnen noemen. Daarnaast zijn er variëteiten met opvallend gekleurde twijgen, zoals 'Chermesina' met oranjerode en 'Vitellina' met gele takken in de winter. Knot deze op verschillende hoogten en combineer ze met een eveneens geknotte Salix daphnoides, met paarse, witberijpte takken. Naar deze combinatie kijk je de hele winter met plezier.
Eucalyptus
Het kan nog exotischer; zo langzamerhand komen we erachter dat er winterharde eucalyptussoorten zijn. Alleen - je moet ervoor naar een specialist. De eucalyptus die je nog weleens in tuincentra kunt kopen is Eucalyptus gunnii, en juist die soort is twijfelachtig winterhard. Zoek liever naar Eucalyptus pauciflora of E. niphophila. En plant vooral kleine boompjes. Als een eucalyptus te lang in een pot staat, draait de wortel door ruimtegebrek als een kurkentrekker en zo'n exemplaar verankert zich nooit meer goed in de grond.
Eucalyptussen kun je uitstekend knotten. Ze blijven de hele winter groen - blauwgrijs in dit geval. De takken zijn leuk in boeketten.
Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En knotten, zodat je maar een stompje plant. Ook eucalyptus kun je nu in de grond zetten, met knotten zou ik tot het voorjaar wachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Nederlandsche Bank pleit voor snellere afbouw belastingvoordelen huiseigenaren
De hoge huurprijzen in de vrije sector zorgen voor een tweedeling tussen huiseigenaren en huurders. Een nieuw kabinet moet dat verschil verkleinen door belastingvoordelen van huiseigenaren af te bouwen, vindt De Nederlandsche Bank. -
PREMIUM
Conflict met gemeente Majella en Marco moeten 2000 euro betalen voor 8 vierkante meter tuin: grond blijkt toch van gemeente
Majella en Marco Klink weten niet beter dan dat er al 47 jaar een voortuin zit bij hun huis aan de Rembrandt van Rijnsingel in Roelofarendsveen. Maar net nu ze hun woning mét voortuin hebben verkocht, meldt de gemeente Kaag en Braassem dat 8 vierkante meter daarvan gemeentelijk eigendom is. Of ze maar even willen betalen. -
eigen tuin eerst Deze groenblijvers houden de tuin ook 's winters in vorm
Een goede tuin stort 's winters niet in, maar blijft fier én groen overeind. Dat bereik je met evergreens, weet tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Waarvan Akte Help, mijn man is klusser! Jaren na oplevering heeft Ferrie het huis nog niet afgebouwd
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week zorgt een bouwval voor een relatiebreuk. -
eigen tuin eerst Hup, naar buiten en aan de slag met sneeuwklokjes
Weinig te doen in de tuin? Tuingoerie Romke van de Kaa weet wel beter. Dit is een goede maand om sneeuwklokjes te verplanten.
-
PREMIUM
Zorgen om impasse op woningmarkt: ‘Grote mismatch vraag en aanbod’
De rek moet er toch een keertje uit zijn, zou je zeggen. Maar in het laatste kwartaal van het coronajaar 2020 stegen de huizenprijzen opnieuw naar recordhoogten. Dat woningen met een te koop-bord in de tuin gemiddeld bijna een half miljoen euro kosten, zegt genoeg. -
Niels (44): ‘Met deze energierekening hoef ik niet zuinig te zijn’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niels Dekker (44) uit Naaldwijk. -
Ellen (27) kocht met vrienden een woonboerderij: ‘We hebben alle scenario’s vastgelegd’
Waarom samen met haar vriend een appartementje kopen voor 3 ton, terwijl ze voor hetzelfde geld in een grote woonboerderij kan wonen, met grote tuin? Ellen Ootes (27) verkiest de gezelligheid van altijd vrienden om zich heen boven de privacy van een eigen huis. Het vergt wel een dik dossier aan afspraken, want wat nou als iemand kinderen krijgt?