Van badkamer naar wellnessruimte: de tweede douche rukt op
hip huisSinds corona besteden mensen (noodgedwongen) meer tijd in hun eigen huis. Het interieur heeft daardoor ook meer aandacht gekregen. In de serie ‘hip huis’ onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: een tweede douche.
Delen per e-mail
,,Badkamers worden steeds luxer”, zegt Ronald Borsboom van leverancier Dornbracht. ,,Waar het vroeger bijna een noodzakelijk kwaad was, wordt de badkamer een ruimte voor ontspanning. Of dat mensen nu een grotere douchekop nemen, een regendouche of zelfs een hele ruimte in huis inrichten tot wellness. Het heeft natuurlijk wel allemaal met je budget te maken. Maar over het algemeen merken wij dat de tendens is dat mensen voor luxe en design kiezen. Met mooiere materialen zoals messing of metaal in plaats van plastic.”
Tweede douche
Na de dubbele wasbak die al een aantal jaar geleden z'n intrede deed, laten Nederlanders soms een tweede douche in huis aanbrengen. Dat kan ‘gezellig’ zijn als je samen wilt douchen. En handig met puberkinderen die de badruimte langer bezet houden dan je zou willen. ,,Twee douches zijn al langer een fenomeen in grotere huizen”, zegt Esther Osnabrugge van Geberit, dat gespecialiseerd is in sanitaire producten. Borsboom beaamt dat. ,,Maar dat is wel het iets luxere segment. Want het is vaak toch luxe of gemak als je ervoor kiest om je zoon of dochter een tweede douche te geven.”
,,Een tweede badkamer is nog niet de standaard, maar dat kan het zeker gaan worden”, zegt Amber Oosterling van Baderie. ,,Ik verwacht op basis van de ontwikkeling in de laatste jaren dat nog meer huishoudens kiezen voor een extra douche in huis. Deze luxe trend zet zich door omdat mensen kiezen voor grotere renovaties in plaats van alleen even een kraan vervangen. Al is niet iedere woning hier geschikt voor. Bij de starterswoningen is er vaak geen ruimte.”
Toch is, als je een kamer over zou hebben in je woning, in de meeste huizen veel mogelijk. Een extra kamer kan in veel gevallen vervangen worden voor een badkamer. Heeft die extra badkamer geen invloed op het watergebruik? ,,Dat is afhankelijk van hoe de tweede douche gebruikt gaat worden”, zegt Osnabrugge van Geberit. ,,Als iedereen ’s ochtends tegelijk de deur uit moet, zal de boilercapaciteit en eventueel de leidingdiameter groter moeten worden uitgevoerd. Maar dat moet vaak ook als je overstapt van een reguliere douche naar een regendouche.”
Ligdouche vanaf 25.000 euro
Heb je wat meer te besteden, dan kun je nog een stap verder gaan dan een tweede douche of een regendouche. ,,Bijvoorbeeld met een ligdouche”, zegt Borsboom van Dornbracht. ,,Je ligt op een soort steen en de stralen geven je met de verschillende temperaturen en standen een soort massage. Als je een stap verder gaat, kun je daarmee een huisautomatiseringssysteem inbrengen. Dan kun je via je telefoon aangeven dat je over een halfuur in de wellness wilt en dan wordt de steen voorverwarmd, de lichten gedimd, het water alvast voorgespoeld en je favoriete muziek aangezet. Kosten? Zonder installatie en afwerking kost zo’n douche al snel 25.000 euro. Dat is vaak meer weggelegd voor een directeur van een multinational.”
Kan het nog luxer? ,,Wij verkopen ook de Sensory Sky”, zegt Borsboom. ,,Dat is een luxe douche waarbij je je eigen wellness hebt. De douche is op allerlei standen in te stellen afhankelijk van het moment. Zo kun je in de ochtend wakker worden met speciaal blauw licht en het water ruikt naar de ochtend. Maar je kunt ook opfrissen na een lange vergadering.”
Osnabrugge brengt wel een nuance aan. ,,Aangezien de volumes in de huizenmarkt naar kleinere huizen gaat, verwachten wij niet dat het totaal aantal huizen met een tweede douche in de komende jaren een enorme vlucht gaat nemen.” Veel nieuwbouwwoningen zijn niet al te groot, waardoor er vaak alleen een optie is om de badkamer iets uit te breiden, maar niet om nog een extra doucheruimte te creëren.
Deze serie komt tot stand in samenwerking met de VT Wonen & Design Beurs, onderdeel van hetzelfde moederbedrijf DPG Media. Je kunt je nu inschrijven voor de digitale beurs en ontdek meer wooninspiratie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bjorn (42) toverde een klein rijtjeshuis om tot luxueuze loft: ‘Precies waar ik behoefte aan heb’
Je moet het zien om te geloven, maar achter deze bescheiden gevel gaat een luxueus interieur schuil. Het is een schoolvoorbeeld van hoe je groots kunt wonen op een kleine oppervlakte (slechts 82 m²). -
hip huis De zwarte keuken blijft immens populair, nu wel mat én greeploos
Sinds corona besteden mensen (noodgedwongen) meer tijd in hun eigen huis. Het interieur heeft daardoor ook meer aandacht gekregen. In de serie ‘hip huis’ onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: de zwarte keuken. -
Woonwinkel Morres steekt Belgische grens over vanwege lockdown: ‘Alleen op afspraak’
De bekende meubel- en interieurzaak Morres in het Nederlandse Hulst opent woensdag een pop-upwinkel bij Verbeke Foundation in Kemzeke. Die is zeven dagen per week open, maar alleen voor Belgische klanten én op afspraak. In Nederland geldt een strenge lockdown en blijft de woonwinkel gesloten. -
Dit verandert er in de kosten voor huizenkopers en -bezitters in 2021
Tot grote verbazing van bijna iedereen die verstand heeft van de woningmarkt, bleef de vraag naar koophuizen midden in de coronacrisis onverminderd groot. Het kabinet sleutelt aan de belastingen in 2021. Ook subsidies voor verduurzaming van eigen woningen gaan veranderen. De belangrijkste zaken op een rij. -
PREMIUM
Extra aflossen op je hypotheek: doen of niet?
Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld zo’n 40.000 euro spaargeld. Door de lage rente levert dat vrijwel niets op. Wel betalen we duizenden euro's per jaar aan rente voor onze hypotheek. Aflossen lijkt dus verstandig.
-
PREMIUM
Zo verwarm je je huis optimaal: ventileer en zet de radiator op standje 3
De verwarming draait overuren nu we zo veel thuis zijn. Wist je dat een geventileerde kamer sneller opwarmt? Met deze zes tips verwarm je je huis optimaal. -
PREMIUM
Meisje met de parel verovert Nederlandse huiskamers: ‘Niet voor niets een meesterwerk’
Eeuwenlang was het Meisje met de parel een onbekend schilderij. Inmiddels hangt het meesterwerk van Johannes Vermeer (1632-1675) in veel Nederlandse huiskamers. Waarom wil tegenwoordig iedereen dat schilderij in huis hebben? -
Consumentenbond kan geen winnaar aanwijzen na tests hybride warmtepompen
De perfecte hybride warmtepomp voor elk huishouden bestaat niet. Dat concluderen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis na een uitgebreid onderzoek van zes populaire warmtepompen. Goed advies over het apparaat blijkt essentieel voor de prestaties.