Van het gas af: het móét, maar grote groep twijfelt nog
De meeste Nederlanders weten dat ons land van het gas af moet en staat daar ook achter. Maar als het de eigen woning betreft, is er minder enthousiasme, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Citisens onder 3554 ondervraagden.
Delen per e-mail
De overheid heeft bepaald dat in 2050 heel Nederland van het gas af moet zijn. De eerste stap is dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen gebouwen verduurzaamd moeten zijn. Bijna alle Nederlanders (96 procent) zijn ervan op de hoogte dat steeds meer woningen van het aardgas moeten. Ruim 70 procent vindt het van belang of van groot belang dat Nederland klimaatneutraal wordt. Van de ondervraagden vindt 56 procent het belangrijk dat we van het aardgas afgaan.
Toch wil nog geen 20 procent de eigen woning van het aardgas hebben, terwijl een grote groep (44 procent) twijfelt. Dit komt doordat er veel onzekerheid is over de gevolgen van het aardgasvrij maken van de woning, blijkt uit het onderzoek. Zo zijn er twijfels over de vraag of het alternatief voor gas duurzaam genoeg is. En er zijn zorgen bij mensen die vrezen dat ze tegen hoge kosten aan lopen.
Schattingen door de ondervraagden over het bedrag dat nodig is om de eigen woning aardgasvrij te maken, lopen uiteen van minder dan 5000 euro tot meer dan 25.000 euro. Een derde schat dat de kosten tussen de 5000 en 15.000 euro liggen. Volgens 62 procent zou de gemeente de aanpassingen gedeeltelijk moeten betalen.
Leiding
Wie overstapt naar een volledig elektrische verwarming (via een warmtepomp) en ook niet meer op gas kookt, kan te maken hebben met onvoorziene kosten. Want de gasmeter en leidingen moeten worden verwijderd. De kosten daarvan komen voor rekening van de gebruiker. Netwerkbeheerder Enexis rekent voor zo’n verwijdering 752,55 euro.
De kantonrechter oordeelde onlangs overigens dat dat onterecht is. Je hoeft niet te betalen als je niet zelf de opdracht hebt gegeven de gasleiding te verwijderen. De verwijderingskosten zouden een drempel vormen voor bewoners om naar een aardgasloze woning over te gaan.
Het verwijderen van de leidingen is noodzakelijk, aldus netwerkbeheerder Enexis, want uit onderzoek is gebleken dat dit ‘een permanente, veilige oplossing’ zou zijn. Een achtergebleven leiding kan volgens de beheerder voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld als nieuwe bewoners van een gasloze woning gaan graven in de tuin.
Bekijk al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verwarmingskosten stijgen gemiddeld 9 procent voor thuiswerkers
Mensen die thuiswerken hebben de komende winter waarschijnlijk vaker de verwarming aan in huis. Onafhankelijke vergelijkingssite Independer.nl berekende voor deze site dat huishoudens gemiddeld 73 tot 155 euro meer kwijt zijn aan gas dan in een ‘normaal’ jaar, al zullen de verschillen in de praktijk groot zijn. -
PREMIUM
Waarvan Akte Ex is nog steeds mede-eigenaar van het huis, maar zij is failliet
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week blijkt een ex nog mede-eigenaar van een woning, maar zij kan niet zomaar instemmen met de verkoop ervan. -
PREMIUM
Extra aflossen op je hypotheek: doen of niet?
Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld zo’n 40.000 euro spaargeld. Door de lage rente levert dat vrijwel niets op. Wel betalen we duizenden euro's per jaar aan rente voor onze hypotheek. Aflossen lijkt dus verstandig. -
PREMIUM
Al 12 jaar zitten bewoners van deze ‘duurzame’ wijk in de kou: ‘We worden nu wel wanhopig’
Een prachtige, moderne en vooral duurzame wijk had het moeten worden. Het liep anders. Bewoners van De Beljaart 1 in het Brabantse Dongen zuchten de komende maanden weer regelmatig onder de winterse kou. Dat doen ze al twaalf jaar. Opeenvolgende energiebedrijven slagen er maar niet in om de warmtevoorziening fatsoenlijk te laten functioneren. -
PREMIUM
Meisje met de parel verovert Nederlandse huiskamers: ‘Niet voor niets een meesterwerk’
Eeuwenlang was het Meisje met de parel een onbekend schilderij. Inmiddels hangt het meesterwerk van Johannes Vermeer (1632-1675) in veel Nederlandse huiskamers. Waarom wil tegenwoordig iedereen dat schilderij in huis hebben?
-
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Kartonnen spelcomputers helpen Ikea-klanten bij uitzoeken nieuw tv-meubel
Ben je op zoek naar een nieuw televisiemeubel? Dan is misschien wel de belangrijkste vraag of de apparatuur erin of erop past. Met name de grote spelcomputers kunnen de keuze in woonwinkels bemoeilijken. Ikea-vestigingen in de Verenigde Staten helpen een handje. -
Plan Essent: ‘Groene stroom? Dan fors lagere energienota’
Nederlanders die voor duurzame stroom en groen gas kiezen moeten daarvoor beloond worden met een stevige korting van 200 euro op hun energienota. Dat plan lanceert energieleverancier Essent maandag. ,,Zo zien mensen dat verduurzamen zin heeft,” zegt ceo Patrick Lammers.