VDL gaat in de bouw: productie complete badkamers in om te bouwen bussenfabriek
Geen bussen meer, maar badkamers, toiletten en technische ruimten voor woningen. VDL gaat zijn bussenfabriek in Heerenveen ombouwen tot industrieel productiebedrijf voor woningmodules. Door een samenwerking met bouwer Van Wijnen uit Baarn zet het Eindhovense industriële concern zijn eerste stap in de bouw om ‘een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort’.
Delen per e-mail
De opmerkelijke investering houdt verband met de herschikking van de bussendivisie van VDL. Het concern kijkt al langer naar mogelijkheden om de productie van bussen en touringcars efficiënter en flexibeler in te richten. Dat gebeurt door in Heerenveen te stoppen met de bouw van diesel- en elektrische bussen. Deze activiteiten worden in de loop van 2022 ‘gefaseerd ondergebracht bij andere productiebedrijven van VDL Bus & Coach’, zo meldt VDL Groep vandaag.
Als gevolg van de coronacrisis nam voor VDL de druk toe om in te grijpen bij de busdivisie. De markt voor touringcars stortte in. Ook de bus voor openbaar vervoer was minder gewild. In het buitenland kon VDL wel nieuwe orders voor met name elektrische bussen noteren. Het concern verwachtte in 2020 met zijn busactiviteiten in de rode cijfers te belanden.
Werkgelegenheid behouden
Topman Willem van der Leegte hintte vorig jaar september al op mogelijkheden om alternatief werk te vinden voor de bussenbedrijven om de werkgelegenheid te kunnen behouden. In Heerenveen gingen in de afgelopen maanden geluiden rond over mogelijke andere opdrachtgevers. Die blijkt nu te zijn gevonden in Van Wijnen. De aannemer is in Heerenveen al bezig met de bouw van een nieuwe woningfabriek, op een steenworp afstand van de VDL-locatie.
VDL en Van Wijnen gaan een 'langjarige’ samenwerking aan, die volgens VDL 'bij wederzijdse tevredenheid oneindig’ kan voortduren. Van Wijnen telt 1900 medewerkers en heeft 24 locaties in Nederland.
Met deze samenwerking met Van Wijnen combineren we de kracht tussen bouw en innovatie in de industrie
Industrieel, fabrieksmatig bouwen is in opkomst in Nederland. Door de productie van geïndustrialiseerde bouwmodules kan volgens VDL en Van Wijnen ‘de bouwtijd van een woning op locatie aanzienlijk worden verkort, van ongeveer 60 dagen naar slechts 24 uur'. De modules kunnen kant-en-klaar op bouwplaatsen van Van Wijnen worden ingebouwd.
De twee partijen stellen samen een ‘bijdrage te willen leveren aan het oplossen van het woningtekort’ in Nederland. President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: ,,In een welvarend land als Nederland verdient iedereen een betaalbaar dak boven het hoofd. Met deze samenwerking met Van Wijnen combineren we de kracht tussen bouw en innovatie in de industrie, houden we onze medewerkers in Friesland duurzaam aan het werk en kunnen we door middel van de industrialisatie van het bouwproces een bijdrage leveren aan de realisatie van betaalbare woningen.”
Bekijk hieronder de belangrijkste video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bouwers ontketenen houten revolutie in woningbouw
Wie denkt aan een Nederlands huis, denkt aan baksteen. Nog altijd wordt het grootste gedeelte van de woningvoorraad opgeleverd in beton, staal en steen. Maar hout heeft de toekomst. Experts voorspellen een revolutie. -
PREMIUMreageer
Hoelang moet een sociale woning sociaal blijven nu projectontwikkelaars meer vingers in de pap krijgen?
Hoe hou je genoeg sociale woningen als je ze laat bouwen door projectontwikkelaars die ze na 15 jaar mogen verkopen? In Zoetermeer lijkt het er op dat in een nieuwbouwwijk niet één corporatiewoning komt. -
energierekening
Tim (35): We verbruiken veel stroom vanwege de elektrische auto
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Tim Mourik (35) uit Barneveld. -
hip huis
Spanplafonds zijn in een dag gemonteerd en schelen veel rotzooi
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: spanplafonds. -
PREMIUM
Wip jij ook de tegels uit je tuin? ‘We hebben het vaak over hoe onze mini-tuintjes de buurt versieren’
Hoe kun je op een laagdrempelige manier de stad een stuk groener maken? Op die vraag heeft Ivo de Boer, deelnemer van het NK Tegelwippen, wel antwoord: door tegels te vervangen door groen. Bij zijn huis in de Utrechtse wijk Lombok wordt er dan ook volop gewipt.
-
PREMIUM
Krakers wonen heerlijk in voormalige ambassade van Congo: ‘Keukenraam stond open, dus we konden zo naar binnen’
Vol verbazing zagen omwonenden dat krakers zich in de voormalige ambassade van Congo verschansten. Ruim tien jaar later zitten ze er nog. „Met goedkeuring van de ambassadeur!” -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Huizenprijzen stijgen het meest in twee jaar tijd
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar tijd. Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was met 68 procent ongekend hoog dankzij de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.