Een tandenborstel kan prima dienen als huishoudmiddel, vindt Marja Middeldorp. Ze maakt er niet alleen de tanden mee schoon.
Volledig scherm
Een tandenborstel kan prima dienen als huishoudmiddel, vindt Marja Middeldorp. Ze maakt er niet alleen de tanden mee schoon. © Shutterstock

Vijf handigheidjes voor verhuizers: ‘Maak de muur schoon met tandpasta’

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn, zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week voor iedere verhuizer - ook voor mensen die alleen een kast ‘verhuizen'.

Of Middeldorp zelf weleens is verhuisd? ,,Joh, mijn leven bestaat uit verhuizen. De laatste tijd is het iets minder, maar toen ik nog geen ‘sop-ster’ was verhuisde ik bij iedere voorjaarsschoonmaak. Als ik moet tellen, denk ik dat ik wel veertig keer ben verhuisd. Ook vaak in het buitenland, voor werk. Vanwege het overlijden van mijn man ben ik nu ook weer allerlei spullen aan het inpakken.”

Qua verhuizingen zijn talloze tips te bedenken, zegt Marja. ,,Maar ik zal me concentreren op het verhuizen van spullen en wat er dan mis mee kan gaan. Want zeker als je alleenstaand bent, wil je niet iedere keer je buurman vragen om te helpen sjouwen. Voor je het weet, kom je er niet meer vanaf!”

Schuiven

Oftewel: zelfstandig is handig, denkt Marja. Ook als je alleen werkt, is veel mogelijk. ,,Ik ben nogal een verplaatser van kasten en kisten. Je wilt je nestje soms gewoon anders inrichten. Hoe ik dat doe in mijn eentje? Dan leg ik dus aan één kant of twee kanten een matje neer, ik til de kast op, schuif het matje onder de pootjes en voilà, de kist glijdt zo van noord naar zuid. Zonder dat de ambulance hoeft te komen.”

Servies

Hoe ga je om met servies? ,,Dat moet je altijd goed inpakken. Gebruik daarvoor rollen inpakpapier die verhuizers wel hebben. Borden moet je niet horizontaal in een doos zetten. Zet ze allemaal op z'n kant, ingepakt. Als je ze verticaal houdt, blijven ze leven. Doe je dat niet, dan krijg je misschien wel Griekse toestanden.”

Boormachine

Marja Middeldorp
Volledig scherm
Marja Middeldorp © ADN Beeldredactie

,,Wat ik een lastige klus vind: boren. Maar ja, ik wil wel mijn schilderijen af en toe verplaatsen of verhuizen en die wil ik ook zelf kunnen ophangen. Nu heb ik een truc voor als je in een glad oppervlak moet boren. Ik gebruik schilderstape en daar maak ik een kruisje mee op de muur. Dan kun je in het midden met potlood een stipje zetten. Omdat schilderstape ruw is, glijdt de boor niet weg. En na het boren haal je de schilderstape weg.”

Strepen op de muur

Stel dat je bij al het schuiven met meubels je muur raakt en een streep achterlaat. ,,Dat kan ingewikkeld zijn”, vindt Middeldorp. ,,Maar laat ik van een witte muur uitgaan. Gebruik tandpasta. Echt, dat is ook een goede voor als kinderen op de muur tekenen. Mijn moeder en ik gebruiken zelfs een tandenborstel voor het schoonmaken van dergelijke kleine oppervlaktes. Weghalen met een tandenborstel met tandpasta.”

Heb je rubberen strepen op een zeilvloer? ,,Dan kun je daarvoor een gum gebruiken”, aldus Marja.

Putje in je vloerkleed

Nog zo'n typisch verhuisprobleem: de putten die in het vloerkleed staan omdat er heel lang een tafelpoot of poot van een kast op heeft gestaan. ,,Dat is geen mooi gezicht. Voordat je 's avonds naar bed gaat, kun je er een beetje water in gieten. Het is dan net alsof je een vijvertje vult. Dan zul je de volgende dag zien dat het weer overeind staat, zeker als je er met de stofzuiger overheen bent geweest.”

Meer tips van Marja Middeldorp zijn te vinden op haar website