Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen.
Delen per e-mail
De leeftijdsgroep kiest er vanwege de krapte op de huizenmarkt vaker voor de woning te verbouwen, zodat zij langer in hun huidige woning kunnen blijven wonen met eventuele levensloopbestendige maatregelen. Het aantal hypotheekaanvragen voor het verbeteren of verduurzamen van de woning is in het vierde kwartaal van 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers is met 14 procent gegroeid in vergelijking met het derde kwartaal. De groep wil profiteren van de historisch lage rente door hun hypotheek over te sluiten, bijvoorbeeld voor een verbouwing of het verzilveren van de overwaarde, zo beschrijft De Hypotheker in een persbericht. 12 procent van de ondervraagden in een enquête beschouwt de overwaarde als een mooie aanvulling op het pensioen.
,,Logischerwijs kiezen steeds meer senioren er nu voor om de huidige woning te verbouwen en toekomstbestendig te maken", zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. ,,In het meest gunstige geval kunnen de maandlasten omlaag, zelfs inclusief een verbouwing en het betalen van een boete”, vult Marga Lankreijer van Independer.nl aan. ,,Het is niet zeldzaam dat 55-plussers een huis hebben waar tonnen aan overwaarde op zit.”
Maar wat kun je doen als je in een huis woont met overwaarde? Enkele mogelijkheden op een rij:
1. Huren
De 55-plusser verkoopt de eigen woning en gaat huren. De hypotheek wordt ingelost bij de verkoop en de overwaarde die op de eigen woning zat is vanaf dan vrij te besteden.
2. Een goedkopere woning kopen
De 55-plusser verkoopt de eigen woning en koopt een goedkopere woning. Het bedrag wat overblijft is vrij te besteden. Voorbeeld: de huidige waarde van de woning bedraagt 500.000 euro (er rust geen hypotheek meer op de woning), de nieuwe woning is 250.000 euro. Je gebruikt de waarde van de woning (500.000 euro) voor de aankoop van de nieuwe woning. Er is geen hypotheek nodig en er blijft 250.000 euro over die vrij besteedbaar is.
3. Een verzilver- of opeethypotheek nemen
De 55-plusser leent een bedrag bij de bank dat niet hoger is dan de overwaarde op de woning (een hypotheek op de overwaarde van je huis). Stel: je hebt een huis met een waarde van 225.000 euro en daar rust een totale hypotheek op van 75.000 euro. Je hebt dan 150.000 euro overwaarde, (een deel van) dit bedrag kun je dan opnemen. Je hoeft niet je huis te verkopen, je neemt als het ware al een voorschot op de overwaarde van je woning.
4. Oversluiten van de hypotheek
De 55-plusser gaat naar een nieuwe hypotheekverstrekker voor een lagere rente. De rente is historisch laag. Als je al lang een hypotheek hebt, is hij waarschijnlijk veel hoger. Als je oversluit, moet je meestal een boete betalen. Die kun je echter meefinancieren als je een overwaarde hebt. De schuld gaat dan weliswaar wat omhoog, maar de maandlasten naar beneden. Je kunt de boete zelfs bij de belasting aftrekken, waardoor je een deel ontvangt bij de belastingteruggave.
5. Verbouwen/verduurzamen van de woning
De 55-plusser gebruikt de overwaarde om het huis te verbeteren. Veel senioren sluiten over en verhogen hun hypotheek meteen om een verbouwing of verduurzaming zoals betere isolatie te financieren. Zelfs dan zou je kunnen profiteren van lagere maandlasten dankzij de lage rente. Lagere energielasten maken het nog aantrekkelijker. Voorbeeld: de hypotheek met een rente van 4 procent die nog acht jaar loopt bedraagt nog 100.000 euro, het huis is 500.000 euro waard. Je gaat verbouwen voor 100.000 euro en sluit de hypotheek over naar 1,3 procent rente. De maandlasten gaan naar beneden, de schuld is 200.000 euro geworden maar er blijft nog steeds een overwaarde van 300.000 euro op zitten.
Zitten er geen haken en ogen aan? ,,Jawel, je moet natuurlijk goed met een adviseur kijken wat de beste optie is en voor wie een spaarhypotheek heeft is het bijvoorbeeld al allemaal een stuk lastiger”, zegt Marga Lankreijer van Independer.nl. ,,Bedenk bovendien dat er bij hypotheekaanpassingen notariskosten, advieskosten en eventueel taxatiekosten komen kijken. Bij kleine verbouwingen zou je voor een persoonlijke lening kunnen kiezen, dan heb je dat allemaal niet.”
Ook over opeethypotheek is toezichthouder AFM kritisch. Lees dit verhaal voor meer verdieping en kijk onderstaande podcast als je meer wil weten over overwaarde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hypotheekrente daalt verder dankzij hevige concurrentie
Het einde van verlagingen op de hypotheekrente lijkt nog niet in zicht nadat deze week maar liefst 32 van de 40 hypotheekverstrekkers in Nederland hun rentes naar beneden hebben bijgesteld. De concurrentie tussen banken en andere geldverstrekkers is hevig, aangewakkerd door veranderingen in de overdrachtsbelasting, analyseert De Hypotheekshop. -
Kruiden kweken in de keuken, altijd verse basilicum binnen handbereik
Vers geplukte kruiden voor in de thee of in je avondmaaltijd, het klinkt heerlijk en is tegenwoordig ook mogelijk als je geen tuin hebt. Met een zonnige keuken of speciale verlichting is een kruidentuin makkelijker dan ooit. -
eigen tuin eerst
Narcis ‘Rip van Winkle’, wie weet nog naar wie die vernoemd is?
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over bloemen die zich al eeuwen in onze tuinen manifesteren. -
PREMIUM
Amsterdam overweegt verbod op open haard en houtkachel
Een open haard of houtkachel zorgt voor zo veel fijnstof en overlast dat het Amsterdamse stadsbestuur voorbereidingen treft voor een mogelijk verbod op houtstook. Een campagne die de bewoners wijst op de gevaren moet de urgentie van het probleem onderstrepen. -
PREMIUM
Groene aanslag in de tuin? Laat de hogedrukspuit in de schuur
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Gerard: ‘Ons eerste huis kostte 45 jaar geleden 18.000 gulden, daarvoor koop je nu niet eens een auto’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Gerda en Gerard sparen geld uit nu Gerda niet kan winkelen en is gestopt met roken. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Met deze tips is het opruimen van de zolder voor de virtuele vrijmarkt een stuk eenvoudiger
Het opruimen van de zolder kan een behoorlijke opgave zijn: alleen een begin maken is soms al een uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van het opruimen van je zolder een makkelijke en overzichtelijke taak te maken. Opruimcoach Lammy Wolfslag geeft tips.