Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)
Volledig scherm
PREMIUM
Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) © ANP

Voorzitter NVM: ‘Nieuwbouwhuis voor veel mensen niet te betalen’

InterviewEr zijn in 2019 ongeveer evenveel huizen verkocht als in het jaar ervoor, terwijl de markt schreeuwt om betaalbare woningen. De krapte wordt alleen maar erger en de prijs wordt verder opgestuwd, verwacht voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM. ,,Het rijk moet steviger ingrijpen en gemeenten mogen best wat soberder zijn met hun nieuwbouwplannen.”

De woningmarkt zit nog steeds muurvast. Wie tussen de 160.000 en 260.000 euro te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit minder dan twee woningen kiezen, blijkt uit de zogenoemde krapte-indicator van de NVM. Na enkele kwartalen van langzame afkoeling ging de huizenprijs in de laatste drie maanden van 2019 toch weer met een stevige acht procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die vandaag naar buiten kwamen. Het einde is nog niet in zicht, verwachten huizenmarktdeskundigen.

Onno Hoes, bekend als VVD-burgemeester van Maastricht en onlangs Haarlemmermeer, komt opmerkelijk genoeg met bijna een sociaal-democratisch verhaal over de huidige staat van de woningmarkt. ,,Het is geen crisis meer, we durven inmiddels te spreken over woningnood. Zeker omdat nieuwbouwhuizen voor veel mensen te duur zijn.”