Volledig scherm
De abortusdrone. © Women on Waves

Women on Waves stuurt abortusdrone naar Polen

Zaterdag iets na 11.00 uur dropt de Nederlandse vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves per drone abortuspillen in het Poolse plaatsje Slubice. Met de actie wil de organisatie aandacht vragen voor abortus in het zwaar katholieke land en daarnaast vrouwen helpen die abortus willen plegen.

Women on Waves kwam in 2003 voor het eerst met de abortusboot aan land in Polen. ,,Sinds die tijd is er daar niets veranderd op het gebied van abortus", aldus oprichtster Rebecca Gomperts. Ze vervolgt: ,,Polen is een van de weinige landen in Europa waar abortus niet is toegestaan." Tijd voor actie dus, vond de organisatie.

In samenwerking met Duitse en Poolse vrouwenorganisaties stijgt de drone met abortusmedicatie zaterdag op vanaf Frankfurt, om enkele minuten later de Poolse grens over te steken naar Slubice. Daar pikken vrouwen van de Poolse organisatie de pillen op om ze vervolgens te verspreiden.

Bewustwording
,,Het is echt bedoeld als bewustwordingscampagne", vertelt Gomperts. ,,Polen is daarbij logistiek handig, omdat het in de buurt ligt en grenst aan een land waar abortus wel is toegestaan." In Polen is de abortuswet in 1993 aangescherpt, waardoor vrouwen alleen mogen aborteren als de zwangerschap zorgt voor gezondheidsproblemen, wanneer er sprake is van verkrachting of incest of wanneer de foetus schade heeft opgelopen.

Naar schatting zijn er in Polen jaarlijks 240.000 illegale abortussen. Gomperts sluit niet uit dat ook andere landen bezocht zullen worden door de abortusdrone. ,,Maar eerst maar eens even kijken wat er allemaal gebeurt. Gaat het goed, dan zouden we dit bijvoorbeeld ook kunnen doen in Ierland."