Woningeigenaar? Bekijk de woonlasten in uw gemeente
De lokale belastingen voor woningeigenaren zijn bekend. De Vereniging Eigen Huis doet daar elk jaar onderzoek naar en publiceerde vanochtend de cijfers. De woonlasten komen dit jaar 3,4 procent hoger uit dan in 2018. Dat komt vooral door een forse stijging van de afvalstoffenheffing.
Omdat elke gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt, zijn de lokale verschillen in woonlasten groot. In Cuijk is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld 106 euro hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim 90 euro omhoog. Ook Amsterdam wordt duurder. Huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar 65 euro meer aan hun gemeente.
De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld 1.330 euro, ruim 200 euro meer dan vorig jaar. Landelijk stijgen de woonlasten met gemiddeld 25 euro ten opzichte van vorig jaar.
Ook dalingen
Niet overal pakken de cijfers nadelig uit voor woningeigenaren. In 26 gemeenten dalen de woonlasten. Koplopers zijn Waddinxveen, Goes en Bladel. Daar is de rekening dit jaar gemiddeld 30 euro lager. Deze daling heeft verschillende oorzaken, gemeentelijke herindeling is niet per se de belangrijkste. Het fuseren van gemeentes levert bewoners niet ineens lagere belastingen op, schreef De Telegraaf vanochtend.
Wilt u weten hoe het in uw gemeente zit? Kijk dan op de interactieve kaart hieronder.
Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing omhoog, met gemiddeld 5,5 procent. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10 procent. Dat komt doordat het rijk de belasting voor afvalcentrales met maar liefst 139 procent heeft verhoogd. Die berekenen dat door naar gemeentes, en de gemeentes op hun beurt naar hun inwoners.
Huurders
De woonlasten voor eigenaren zijn moeilijk te vergelijken met die van huurders. Zij betalen geen onroerende zaakbelasting (ozb), maar in de meeste gevallen wel afvalstoffenheffing. In Nijmegen is ervoor gekozen de afvalstoffenheffing deels te stoppen in de kosten voor vuilniszakken en deels in de ozb. Op die manier koos het linkse stadsbestuur er een aantal jaar geleden voor om de lasten van huurders te verlichten ten aanzien van huiseigenaren.
De stijging van de gemeentelijke woonlasten komt bovenop de hogere energiekosten. Een gemiddeld huishouden is dit jaar waarschijnlijk bijna 2100 euro kwijt, heeft het CBS becijferd. Dat is 334 euro meer dan vorig jaar. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bekende na het uitkomen van die cijfers al dat het kabinet te stellig is geweest over de toenemende kosten van energie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Wat te doen in een afkoelende koopwoningmarkt?
Nu de hypotheekrente stevig blijft stijgen en de koopwoningmarkt afkoelt, staan veel woningzoekenden en huiseigenaren voor een dilemma: de (ver)koop naar voren halen, met minder geld overbieden of juist wachten op een mogelijke daling van de prijzen? Twee experts geven advies - al mag je het geen advies noemen. -
vraag 't vtwonen
Wat zijn de zomerkleuren van 2022? ‘Op de beurzen zie je nu alweer dat zachtgele, beetje mediterrane’
Welke hippe kleuren komen op jouw muur als je deze zomer aan de slag gaat met je interieur? vtwonen-formulemanager Tanja Saarberg praat je bij over de nieuwste kleurentrends. -
Minder verhuizingen in Nederland na jaren van toename
De afgelopen jaren gingen steeds meer Nederlanders verhuizen, maar aan die trend is een einde gekomen in 2018. Een totaal van 1,79 miljoen inwoners wisselde van adres, dat is 5 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
CBS: energienota wel degelijk honderden euro’s duurder
In tegenstelling tot wat het kabinet claimt, betalen Nederlanders dit jaar wel degelijk fors meer voor gas en licht. Een gemiddeld huishouden is bijna 2100 euro kwijt, heeft het CBS becijferd. Dat is 334 euro meer dan vorig jaar. -
PREMIUM
Yusuf waant zich in ‘luxe hotel’ nu hij in prijswinnend bouwproject woont: ‘Het is schitterend’
Yusuf Akin waant zich in een ‘luxe hotel’ nu hij in de Malieklos woont. Een bouwproject met sociale huurwoningen in Hillesluis is de opvallende winnaar van de Rotterdamse Architectuurprijs en niet het iconische Depot.