Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
eigen tuin eerstZevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
Het is lente en de stroom van vragen zwelt weer aan. Na jarenlang vragen van lezers te hebben ontvangen, waarbij ik de oogst geleidelijk heb zien verschuiven van mijn klassieke naar mijn virtuele brievenbus, kan ik de meeste antwoorden wel dromen. Grappig is dat veel van die vragen nog dezelfde zijn als pakweg dertig jaar geleden. De tuinmode mag dan veranderen, de vragen doen dat niet. Maar de antwoorden wel.
Neem de eeuwige worsteling met zevenblad. In de vorige eeuw zou ik misschien nog geadviseerd hebben om zevenblad met Roundup te lijf te gaan. Ik zou er wel aan toegevoegd hebben dat chemische bestrijding slecht is voor mens en milieu. Nu het verband tussen Parkinson en het gebruik van Roundup steeds duidelijker wordt, ben ik niet trots op mijn vroegere adviezen.
Maar hoe bestrijd je zevenblad dan wel? Zevenblad wortelt oppervlakkig en je kunt het dus met een spitvork uitvorken. Maar ieder stukje wortel dat je over het hoofd ziet loopt weer uit. Bovendien nestelt zevenblad zich altijd in de wortelkluiten van struiken en vaste planten. Die moet je oprooien waarna je ieder zevenbladworteltje tussen de wortels van de jasmijn en de papavers moet uitpeuteren. Ga er maar aan staan.
Brandnetels, paardenbloemen, haagwinde: onkruid kan tuineigenaren een doorn in het oog zijn. Tegelijkertijd is het vaak hartstikke nuttig. Wat moeten we ermee? Behouden of bestrijden?
Je kunt ook proberen het zevenblad te verstikken. Zonder licht kan geen plant groeien. Maak je tuin leeg, en dek hem af met karton. Hierover strooi je een laag aarde die je eerst hebt gezeefd, zodat er werkelijk geen stukje wortel van het gehate onkruid meer in zit. Het zevenblad zal stikken en het karton verteert op den duur. Ook dit is geen geweldige oplossing. ‘Maak je tuin leeg’ – dat is geen vrolijke boodschap.
Tegen de wat minder fanatieke tuinier zou ik zeggen: accepteer het zevenblad en leer ermee leven. Neem een voorbeeld aan de Amerikanen die zevenblad aanprijzen als een puike bodembedekker. Want dat is het. Er komt geen onkruid doorheen. Waarbij ik wel moet toegeven dat ze in de USA wat anders tuinieren dan hier. Ze planten daar voornamelijk struiken in hun borders waarbij ze zevenblad als bodembedekker gebruiken. Soms nemen ze de groenbladige – maar vaker nog de bontbladige vorm.
Struiken ondervinden geen hinder van zevenblad, maar ook sterke vaste planten zoals hosta’s, wolfsmelk en schoenlappersplanten groeien er met het grootste gemak doorheen. De grotere bloembollen, zoals lelies, camassia’s en narcissen ook en als het loof van de bloembollen afsterft wordt het door zevenblad gemaskeerd. Zelfs sneeuwklokjes hebben met zevenblad geen moeite. Die bloeien zo vroeg dat het zevenblad dan nog niet aan de groei is.
Kortom: verzoen je met wat je voorheen als onkruid zag. Tuinieren doe je voor je lol. Begin geen oorlog waarvan je van tevoren weet dat die toch niet te winnen valt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
PREMIUMMet quiz
Transpiratievlek of hardnekkige kalkaanslag? Met deze tips gebruik je het juiste schoonmaakmiddel
Een hardnekkige vlek in je matras, een vieze vloer of vetvlekken op het fornuis. Elke vlek heeft een andere aanpak nodig. Welk schoonmaakmiddel gebruik je wanneer? Schoonmaakexpert Marja Middeldorp licht vijf ‘ouderwetse’ schoonmaakmiddelen uit. -
eigen tuin eerst
Met deze groenten fleur je je borders eenvoudig en functioneel op
Weinig tijd (of ruimte) om een aparte moestuin bij te houden? Plant bijvoorbeeld schorseneren in je bestaande borders. Volgens tuinexpert Romke van de Kaa zijn die planten net zo prachtig om te zien. -
Schoonmaaktip
Geen dure schoonmaakmiddelen nodig: met deze tip krijg je vingerafdrukken van de keukenkastjes
Mooi, een nieuwe keuken met een matte, donkere kleur. Maar hoe vermijd je vette vingerafdrukken op de keukenkastjes? In deze rubriek helpt schoonmaakexpert Marja Middeldorp om alledaagse problemen op te lossen. Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
PREMIUM
Bedrijf van Peter bouwt binnen jaar complete straat: ‘Vanaf 175.000 euro kunnen wij een huis bouwen’
Een nieuw straatje met betaalbare woningen dat gebouwd wordt aan de rand van wijken en dorpen in heel Nederland. Woningzoekenden staan te trappelen en bouwbedrijf Van Wijnen is er klaar voor. Het wachten is op groen licht. ,,Gemeenten moeten meer lef tonen.’’ -
Waarom je eens per maand je vaatwasser op hogere temperatuur moet laten draaien
De vaatwasser wordt volgens het CBS gemiddeld per huishouden ongeveer vijf keer per week gebruikt. Van etensresten en vet tot kalk in het water: de binnenkant van de vaatwasser krijgt heel wat te verduren. Hoe kun je je vaatwasser het beste schoonmaken en houden?