Zoveel stijgen de vergunningskosten voor verbouwingen aan huis per gemeente
Interactieve kaartVerbouwingen aan huis zijn dit jaar in sommige gemeenten honderden euro's duurder. In 41 gemeenten stijgen de bouwleges met meer dan 10 procent en in drie gemeenten gaat de prijs van een bouwvergunning zelfs meer dan 50 procent omhoog, blijkt uit jaarlijks onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis heeft laten doen.
Waar Den Haag slechts 100 euro rekent voor een kleine verbouwing (bouwkosten 10.000 euro) moet daarvoor in Veenendaal 977 euro worden neergelegd, bijna tien keer zo veel.
Ook de verschillen in prijsveranderingen zijn groot. In heel Nederland ging de prijs gemiddeld met slechts 3 procent omhoog, maar er zijn uitschieters. De gemeente Renkum heeft een verhoging van 65 procent doorgevoerd. Een kleine bouwvergunning kost daardoor dit jaar 450 euro, 177 euro meer dan vorig jaar.
,,De leges zijn nu kostendekkend”, reageert een woordvoerder van de gemeente Renkum. ,,Voorheen werd dat nog betaald uit de opbrengst van onder meer de onroerendezaakbelasting, waardoor feitelijk alle bewoners meebetaalden aan één verbouwing. De gemeenteraad heeft gevraagd dat te veranderen. In plaats van de belastingbetaler, komt het geld nu direct van degene die de verbouwing uitvoert.”
Gemeenten mogen geen geld verdienen aan leges
Leges zijn de bedragen die overheden rekenen voor de diensten die ze verlenen. Ze mogen daar geen geld aan verdienen, dus in principe moeten leges de kosten dekken die door ambtenaren (vooral loon) worden gemaakt. ,,Een gemeente mag echter wel schuiven in de hoogte van de bedragen die worden gerekend en zelfs de opbrengsten verdelen onder de verschillende diensten”, zegt woordvoerder Esther Verhoeff namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Oftewel: als je een paspoort aanvraagt of gaat trouwen, wordt daar geld voor gerekend, of als horecaondernemers een festivalvergunning aanvragen. Al die diensten bij elkaar mogen kostendekkend zijn en gemeenten mogen zelf bepalen wie ze het meeste laten betalen: de aanvrager van een vergunning voor een dakkapel of de aanvrager van de plaatsing van een windmolen. Verhoeff: ,,Windmolens en andere grote projecten kosten de gemeente veel tijd, dus die zijn ook veel duurder. Het is logisch dat die leges ook het meeste geld kosten. In sommige gemeenten komen relatief meer windmolens te staan, of kantoorgebouwen. Omdat er jaarlijks zoveel verandert en omdat gemeenten te maken hebben met unieke projecten, is het ook logisch dat er verschillen ontstaan.”
Huiseigenaren verbouwen meer
Uit cijfers van aannemers en bouwmarkten blijkt duidelijk dat Nederlanders sinds de coronacrisis meer aan hun huis vertimmeren dan vóór 2020. Door het vele thuiswerken, de lage hypotheekrente en de krappe woningmarkt willen veel huiseigenaren hun huis verbouwen, stelt ook Vereniging Eigen Huis. Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning moet in de regel bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Voor de behandeling berekent de gemeente leges. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij.
Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen
In 161 gemeenten blijft de stijging beperkt tot maximaal 5 procent en in 120 gemeenten wijzigen de bouwleges dit jaar helemaal niet. De legeskosten daalden in veertien gemeenten, het meest in Loppersum, Mook en Middelaar, Putten en Zoeterwoude met meer dan 30 procent. In deze gemeenten kost een kleine bouwvergunning dit jaar ruim 100 euro minder dan in 2020, zo becijferde IGG Bouweconomie in opdracht van Eigen Huis.
Als het aan de vereniging voor woningeigenaren ligt, komt er landelijk meer lijn in de hoogte van de leges. ,,Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen. Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen", vindt Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis in een persbericht. ,,Daarom roept Vereniging Eigen Huis het kabinet op om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen.”
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Xandora (30): ‘Ik ben altijd heel trots als ik het energieoverzicht krijg’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Xandora Kotsi (30) uit Amsterdam. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Omzagen van bomen leidt tot sterke emoties, maar het huizentekort ook: welk belang gaat voor?
Een stille tocht, rechtszaken of petities. Het omzagen van bomen vanwege nieuwe huizen en wegen leidt vaak tot hoogoplopende emoties bij burgers en actiegroepen. Tegelijkertijd klinkt overal de schreeuw om het enorme woningtekort aan te pakken. Wat verdient voorrang? En zijn er alternatieven, waar natuur én woningzoekenden van profiteren?Amersfoort, Soesterberg -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Test
Getest: dit is de beste accu-grasmaaier
Wat is de beste accu-grasmaaier? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen.