Volledig scherm

Opinie | Wanneer zingt een Turk ooit het 'Wilhelmus'?

Een van de markantste plekken van Rotterdam vind ik de Erasmusbrug. Zoals deze brug de Maas overspant is hij een toonbeeld van schoonheid en techniek tegelijk. En daarmee een prachtig 'landmark' van Rotterdam. Onlangs was ik weer in deze stad met een speciale tramreis over bijnamen voor gebouwen en bruggen. Zo staat de Erasmusbrug in de volksmond ook wel bekend als 'De Zwaan'.


Ik keek reikhalzend uit naar het weerzien met mijn favoriete brug. Maar vanuit de verte zag ik dat het wegdek van de brug volledig rood was gekleurd. Dichterbij gekomen bleken het honderden mensen te zijn die allemaal rode vlaggen droegen. De vlag van Turkije!


Indruk
Direct werd me duidelijk dat het hier om een demonstratie ging ter ondersteuning van de Turkse president Erdogan na de mislukte coup. Ondanks mijn kritiek op hem raakte ik onder de indruk van deze grote mensenmassa met al die rode vlaggen. Toen de tram waar ik in zat de Erasmusbrug opreed, kreeg ik van dichtbij een goede kijk op alle demonstranten.

Eensgezind
Fanatiek zwaaiend met hun vlaggen, fel trommelend en luidkeels allerlei leuzen roepend maakten ze van de brug tijdelijk een rood gekleurd Turks bolwerk ter ondersteuning van Erdogan. Massaal werden er foto's en filmpjes gemaakt die waarschijnlijk direct op Facebook en Twitter de wijde wereld over zijn gegaan. Ik zag een massale stoet jongeren, volwassenen en zeer veel kinderen met hun ouders. Volkomen eensgezind in hun steun aan Erdogan.
Generaties
En ik dacht: hier is iets volkomen misgegaan! Waren dit de nazaten van de gastarbeiders die in de jaren zestig in ons land het werk deden wat wij niet meer wilden doen? Ja! Was dit de tweede, derde en vierde generatie die over de brug liep? Ja! Waren dit mensen die merendeels niet in Turkije maar in ons land zijn geboren? Ja! Honderden mensen met een jarenlange 'staat van dienst' in Nederland demonstreerden hier voor een ander land en voor een bedenkelijke machtshebber.
Vijfde colonne
Hoe kan het land van herkomst van hun (groot-) ouders hen nu in ons land zo massaal op de been brengen? Is de arm van Erdogan echt zo lang? Liepen hier demonstranten of marcheerde hier 'de vijfde kolonne'? In hartje Rotterdam? Ja!
Turkse identiteit
Wat is er dan in godsnaam misgegaan? Waren dit Turkse Nederlanders, Turkse Rotterdammers? Nee, durf ik te zeggen. Dat zijn ze feitelijk wel, maar in emotioneel opzicht zag ik hier uitsluitend mensen die uitkwamen voor hun Turks zijn. Hun Turkse identiteit. Met maar één doel voor ogen: steun betuigen aan HUN president, aan HUN leider. En dat in ons land!
Een land dat hen al jaren kansen biedt op opvoeding, onderwijs, werk, welvaart, inkomen en uitkering. En op vrijheden die HUN Erdogan in Turkije nog nooit heeft geboden aan tal van zijn landgenoten!
Natuurlijk wel!
Mogen ze dan hier niet demonstreren? Natuurlijk wel! Maar mag ik dan ook iets merken van hoe zij zich onderhand wat verbonden zijn gaan voelen met dit land en met de Nederlanders? Natuurlijk mag ik dat! Mag ik hen vragen om ook eens kritisch te kijken hoe in hun land van herkomst de mensenrechten worden geschonden? In naam van HUN leider? Natuurlijk mag ik dat! Mag ik hen vragen om ooit eens een klein stukje van het Wilhelmus te zingen? Natuurlijk mag ik dat!
Wouter Muller
TV Enschede FM sprak met Muller over zijn geschreven stuk. Beluister dat fragment hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM