Beeld van Thorbecke in Zwolle volgende week alsnog van zijn plek

Het standbeeld van Thorbecke in Zwolle wordt gescheiden van de sokkel om het te kunnen verplaatsen. Het bronzen beeld moet wijken voor de grootschalige verbouwing van het Stationsplein en komt tijdelijk op het Lübeckplein te staan. De verplaatsing mislukte eind februari. Nu heeft de aannemer een nieuw plan van aanpak.

Het kunstwerk van de in Zwolle geboren staatsman Johan Rudolph Thorbecke is gemaakt door Hans Bayens en werd in 1992 onthuld. Sindsdien staat het beeld op de rotonde bij het Stationsplein. Die rotonde verdwijnt en bij het station wordt een grote fietsenkelder gebouwd. Daarom moet het beeld tijdelijk worden verplaatst.

Volledig scherm
De verplaatsing van het standbeeld van Thorbecke in Zwolle liep eind februari uit op een mislukking. De aannemer gaat nu het beeld en de sokkel van elkaar scheiden. © Frans Paalman

Dat zou twee weken geleden in een paar uur tijd gebeuren. Tijdens de werkzaamheden kwamen de mensen van het gespecialiseerde Binder Art Service voor een reeks tegenslagen te staan, waardoor het beeld nog altijd op zijn plek staat. De sokkel bleek hoger dan gedacht en zit ook nog eens muurvast in de grond met behulp van heipalen.

Doormidden

Inmiddels heeft Binder besloten dat het standbeeld en de voet van elkaar worden gescheiden. Die klus staat gepland voor donderdag 21 maart. Thorbecke gaat dan niet direct naar het Lübeckplein. Omdat het beeld toch 'los’ is gehaald, wordt het door Binder in Haarlem voorzien van extra beveiliging. Zo wordt het beeld volgens woordvoerder Marieke Stenfert van de gemeente Zwolle bestendiger gemaakt tegen diefstal en vandalisme.

De sokkel wordt donderdag wel naar het Lübeckplein verplaatst. Zo'n tien dagen later komt het beeld vanuit Haarlem weer naar Zwolle.

Het is de bedoeling dat het standbeeld in 2020 terugkeert op het volledig nieuwe Stationsplein. Over die plek werd in 1992 al gediscussieerd en dat debat is opnieuw opgelaaid. Onder andere de weduwe van kunstenaar Hans Bayens en de voorzitter van Stichting Thorbecke Zwolle pleiten voor een plek in de binnenstad, in de buurt van het stadhuis.

De gemeente Zwolle liet eerder aan de Stentor weten dat opnieuw wordt onderzocht of plaatsing op het Grote Kerkplein, tussen Grote Kerk en stadhuis, mogelijk is.

Poll

Waar hoort Thorbecke in Zwolle te staan?

 • Op het Stationsplein (49%)
 • Op het Grote Kerkplein, bij het stadhuis (40%)
 • Op het Lübeckplein, bij het stadskantoor (7%)
 • Op een andere plek (4%)
451 stemmen

Lees ook de special die de Stentor maakte over de historie van het standbeeld en de ontwikkelingen van de afgelopen periode.

Volledig scherm
Bekijk de special van de Stentor over het standbeeld van Thorbecke in Zwolle. © de Stentor
 1. Parkeerruimte heikel punt in toekomstplannen Diezerbrink in Zwolle
  PREMIUM

  Parkeer­ruim­te heikel punt in toekomst­plan­nen Diezer­brink in Zwolle

  Winkeliers aan de Brink in Zwolle vrezen voor hun toekomst door de opknapbeurt van het winkelgebied aan de rand van de binnenstad. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het gaat de ondernemers om de parkeerplaatsen die verdwijnen. ,,Het hele plan is erg mooi, maar wij zijn afhankelijk van die parkeerruimte’’, zegt Tjarko Muis van sportzaak Side Out Indoorsports. De winkeliersvereniging bekijkt de plannen opnieuw.