Volledig scherm
PREMIUM
John Vullers (links) en Wim Hovestad zijn vanuit wijkvereniging Berkum betrokken bij het project om de wijk energieneutraal te maken. Het buitengebied Vechtpoort vervult een cruciale functie: woningbouw of duurzame energie? © Frans Paalman

Berkum wil schone energie, maar waar en met wiens geld?

Met tromgeroffel werd vorig jaar door de gemeente Zwolle aangekondigd dat Berkum de eerste energieneutrale wijk van Zwolle wordt. De Berkummers willen wel, maar frustraties en teleurstelling liggen op de loer.

Het klinkt als een slimme vondst. De omslag naar schone energie neerleggen bij inwoners, waarbij ze zelf met ideeën en oplossingen kunnen komen. Het project Berkum Energieneutraal is de lakmoesproef voor Zwolle. Doel is om in 2025 net zo veel stroom op te wekken als dat er in de wijk verbruikt wordt. Gesteund door onder meer gemeente, provincie en woningcorporaties zetten de Berkummers de schouders eronder. Nog dit jaar moet er een concreet plan liggen, maar de financiering hangt als een groot vraagteken boven het dossier. ,,We verwachten steun van de overheid, want de grootste valkuil is dat we gefrustreerd en teleurgesteld afhaken’’, beseft John Vullers, die zich namens de wijkvereniging inzet voor het project. Collega Wim Hovestad zegt op zijn beurt dat er wel ruimte is om van alles te bedenken, maar dat de centrale regie mist.

  1. Zwolse en Kampense school winnaars Shell-‘bright ideas challenge’

    Zwolse en Kampense school winnaars Shell-‘bright ideas challenge’

    Met de ‘Zonneflex’, een luxaflex die energie opvangt van zonnestralen, is Zwolse basisschool De Wilgenburg vandaag winnaar geworden van de ‘Generation Discover bright Ideas Challenge’ in de categorie Energie. In de categorie Voedsel won de Groen van Prinstererschool in Kampen. Leerlingen van deze school kwamen met het idee voedselverspilling tegen te gaan door middel van drones, waarbij efficiënt voedsel kan worden besteld en het overige eten wordt verdeeld onder minderbedeelden.