Bevrijder van Zwolle speelt hoofdrol in Nationaal Militair Museum Soest: ‘Een ongelooflijk verhaal’

videoTwee jaar is eraan gewerkt, en aan elk detail is gedacht. Zelfs het straatnaambordje van de Léo Majorlaan hangt er - met dank aan de gemeente Zwolle. Léo Major, de eerste Zwolse bevrijder, staat centraal in een imposante tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum in Soest. 

Bezoekers kunnen er vanaf vandaag via een indrukwekkende belevingstour het waargebeurde verhaal van twee soldaten volgen. Allebei jonge mannen in de bloei van hun leven, die verschrikkelijke dingen meemaken tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar met één groot verschil: de een is een Duitse bezetter, de ander een bevrijder. 

Quote

Ga er maar aanstaan: in je eentje ’s nachts een bezette stad verkennen. Een heldendaad, niet meer en minder

Dirk Staat, Conservator Nationaal Militair Museum

Bij de zoektocht naar aansprekende hoofdpersonen kwam conservator Dirk Staat van het museum al snel bij Léo Major terecht. ,,Mijn zusje woont in Zwolle en ik wist dat daar de Léo Majorlaan is, maar ik kende het verhaal erachter niet. Toen ik tijdens mijn research op Major stuitte, dacht ik: ‘Dit is ongelooflijk’.’’ Hij reisde diverse keren naar Canada voor onderzoek in archieven en gesprekken met nabestaanden en besloot: dit moet ’m worden. 

 1. ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks
  PREMIUM

  ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks

  Maandenlang zou een 26-jarige Zwolse als prostituee zijn aangeboden in een kelderbox in de binnenstad. Wie het nummer bij de seksadvertentie belde, kreeg haar vriend Sebu M. (37) aan de lijn. Dat ze ‘van hem’ was maakte M. duidelijk door zijn naam in haar buik te kerven. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Ja, hij sloeg haar eens uit woede. Justitie zit enorm met de zaak in de maag, bleek gisteren.
 2. Verloting immens populaire sneaker gaat door het dak in Zwolle: ‘Schoen ligt niet in de winkel, want dan krijg je rellen in de straat’
  PREMIUM

  Verloting immens populaire sneaker gaat door het dak in Zwolle: ‘Schoen ligt niet in de winkel, want dan krijg je rellen in de straat’

  Sneakerwinkel Sparky in Zwolle is overspoeld met aanvragen voor een nieuwe schoen die eind deze week op de markt komt. De winkel organiseerde een verloting om kans te maken om de exclusieve schoen te mogen kopen en dat leverde al ruim 58.000 aanmeldingen op. Hans Smits (29) is medewerker van Sparky en doet een boekje open over de immens populaire schoen Travis Scott Nike SB low.