De kerkklokken van de Peperbus zullen 14 april exact om 13.00 uur luiden, precies zoals het 75 jaar geleden tijdens de bevrijding ook ging.
Volledig scherm
De kerkklokken van de Peperbus zullen 14 april exact om 13.00 uur luiden, precies zoals het 75 jaar geleden tijdens de bevrijding ook ging. © Stentor

Bevrijding van Zwolle sober gevierd met vlagvertoon en muziek vanuit Peperbus

Om toch nog aandacht te besteden aan 75 jaar bevrijding in Zwolle, roept de gemeente inwoners op de Zwolse, Nederlandse of Canadese vlag te hijsen op 14 april. Daarnaast zal de Peperbus ook een rol spelen in de - door de coronacrisis - volledig aangepaste en afgeslankte vorm van het jubileum.  

Alle herdenkingen en festiviteiten rondom 14 april, de bevrijdingsdag van Zwolle, en 4 en 5 mei waren al geschrapt. Geen dodenherdenking in het Ter Pelkwijkpark, geen Bevrijdingsfestival, geen theateropvoeringen. Toch wil de gemeente Zwolle wel stilstaan bij het jubileum.

Het stadsbestuur roept alle inwoners op om op dinsdag 14 april de vlag uit te hangen. ‘Zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is. Laten we daarom samen vlaggen voor de helden van toen en de helden van nu’, zo schrijft de gemeente in een persbericht.

Kerkklokken luiden zoals in 1945

De Zwolse, Nederlandse en Canadese vlag komen ook in het Ter Pelkwijkpark te hangen, bij het Oorlogsmonument. En ook vanaf de Peperbus wordt gevlagd. Daarnaast zullen op die dinsdag om 13.00 uur ook de kerkklokken luiden, precies op het moment waarop 75 jaar eerder de bevrijding gevierd werd. Aansluitend worden er op het carillon volksliederen van Nederland en de geallieerde landen gespeeld, gevolgd door muziek uit de jaren 40-45.

Hoe 4 en 5 mei er in deze coronatijden uit komen te zien, is nog niet bekend. De gemeente wacht daarbij ook op de plannen van het landelijk comité.