Volledig scherm
Paul (links) en Henk Brouwer willen in Zwolle een biomassacentrale neerzetten. Omwonenden met vragen en/of zorgen worden uitgenodigd om aanstaande zaterdag een kijkje te nemen in de centrale die de broers al hebben in Balkbrug © Frans Paalman

Bezorgde omwonenden beoogde biomassacentrale Zwolle kunnen kijkje in keuken krijgen

Wie zorgen of vragen heeft bij de beoogde komst van een biomassacentrale op bedrijventerrein Voorst, kan aanstaande zaterdag 14 december een kijkje nemen in de andere centrale van initiatiefnemer Brouwer, in Balkbrug. Dinsdagavond (17e) volgt een inloopavond.

Dat er zorgen zijn over de mogelijke bouw van een biomassacentrale bleek al eerder. Zo’n 170 inwoners van Frankhuis lieten de gemeente weten dat ze overlast (geur, geluid, gezondheid) vrezen als de centrale er komt. De centrale moet komen bij de Katwolderhaven, aan de andere kant van het water van Frankhuis. 

,,Onder andere door recente berichtgeving in de media over biomassa zijn er onder omwonenden vragen gerezen over het plan voor deze biocentrale in Zwolle. Graag beantwoorden wij deze vragen en daarom nodigen wij u van harte uit voor 2 bijeenkomsten”, zo schrijven de eigenaren van Brouwer Biocentrale  aan Zwolse omwonenden.

De centrale in Balkbrug is een aantal slagen kleiner dan de geplande centrale in Zwolle, maar het principe van stoom opwekken door het verbranden van biomassa is hetzelfde. 

Bezoeken centrale

Op zaterdag 14 december zijn geïnteresseerden tussen 10.00 en 16.00 uur welkom in de centrale van Brouwer in Balkbrug: Eerste Katinger 2a. Mensen die geen eigen vervoer kunnen regelen, kunnen via brouwerbiocentralezwolle.nl regelen dat ze opgehaald worden. 

Inloopavond

Drie dagen later, op 17 december, ligt de initiatiefnemers hun plan vanaf 20.00 uur toe in Mercure in Zwolle, Hertsenbergweg 1. Tijdens deze inloopavond zullen ook vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig zijn, en is er ruimte om vragen te stellen. 

  1. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
    PREMIUM
    Video

    Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

    Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.