Volledig scherm
PREMIUM
Stap voor stap worden de Blauwvingerdagen door ZwolleFonds naar een hoger plan getild. © ZwolleFonds

Blauwvingerdagen in Zwolle: langzaam van ‘veredelde braderie’ naar iets met ‘meer cachet’

Het is weer juli en het is weer woensdag, dus een beetje Zwollenaar weet waar het dan tijd voor is. Nou krijgen de Blauwvingerdagen er al jaren van langs, maar trekken ze tegelijkertijd mensen van heinde en verre naar de Zwolse binnenstad. Toch wil het organiserende ZwolleFonds de tijd van ‘veredelde braderie’ achter zich laten en wordt het evenement dit jaar al meer aangekleed. ,,Stapje voor stapje zal er de komende jaren meer te beleven zijn.’’

De Blauwvingerdagen dus. Vier woensdagen in juli grijpen winkeliers in de Diezerstraat hun kans om oude collecties en noviteiten met fikse korting aan de man te brengen. Demonstraties van de gekste huishoudelijke snufjes tussen de kraampjes door en koffie en taart bij de horeca aan de omringende pleinen. Een vast recept, dat sinds een paar jaar 'in handen is’ van ZwolleFonds. Vorig jaar werd door dat gemeentelijke evenementenbureau al geopperd om de Blauwvingerdagen meer cachet te geven en dit jaar wordt de daad al een beetje bij het woord gevoegd.

  1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
    PREMIUM

    Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

    Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.