Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Brandstichting bij Dimence in Zwolle gebeurde tijdens een psychose’

Een 20-jarige vrouw uit Zwolle moet wat het Openbaar Ministerie betreft ontslagen worden van rechtsvervolging. Ze verkeerde in een psychose toen ze in maart brand stichtte op haar kamer bij zorginstelling Dimence.

Op 7 maart loeit het brandalarm in het gebouw aan de Dokter van Thienenweg van zorginstelling Dimence in Zwolle. Duidelijk is dat in een van de kamers brand is uitgebroken. Tot een evacuatie komt het niet en later blijkt dat de brandstichter zelf, de nu 20-jarige Maxime W., zelf de brand heeft gemeld. Voordat ze kleding op een matras aanstak, keek ze zelfs nog bezorgd de gang in. Ze wilde verder niemand betrekken bij haar ontsnappingsplan. Want dat was het: door het brandalarm zou een deur opengaan waardoor zij meende te ontsnappen. Of was haar plan helemaal niet zo concreet? ,,Dat ik een aansteker tegen de kleding hield, zal wel kunnen. Ik kan me er weinig van herinneren.’' 

W. had op dat moment een psychose. Net als ze die had toen ze eerder dreigde een benzinestation op te blazen. Juist om die reden was ze opgenomen en haar ouders zijn nog steeds woedend dat ze een aansteker mee haar kamer op mocht. ,,Dat is kennelijk beleid bij Dimence, daar ga ik niet over’', zei de officier van justitie.

Medicatie

De W. die donderdag voor de rechters zat, was niet de vrouw die in maart in een psychose verkeerde. Het gaat goed met haar dankzij medicatie. Ze wil wat maken van haar toekomst. Maar eerst moet ze met dit strafbare feit afrekenen. Ze zit al drie maanden in hechtenis in afwachting van het oordeel van de rechters. De officier van justitie was helder: ze vroeg om ontslag van rechtsvervolging. W. was ontoerekeningsvatbaar toen ze de brand stichtte. En tussenkomst van de rechters om haar te dwingen tot een opname is niet nodig. W. is vrijwillig al tot een behandeling bereid. Haar advocaat pakte het juridisch iets anders aan. Hij vroeg om vrijspraak. De uitspraak volgt op 4 juli, maar die hoeft W. niet in de cel af te wachten. De rechtbank sprak uit dat ze donderdag al haar cel mag verlaten. Blij sprong ze haar ouders, die achter haar in de rechtszaal zaten, om de nek.

 1. ‘Hennephuurder’ wint rechtszaak en kan zich weer inschrijven voor woning in Zwolle
  PREMIUM

  ‘Hennep­huur­der’ wint rechtszaak en kan zich weer inschrij­ven voor woning in Zwolle

  Woningstichting SWZ heeft ‘onzorgvuldig gecommuniceerd’ over het huurverbod van Zwollenaar A.G., stelt de rechter. De man mocht twee jaar lang geen woning huren, nadat hij was betrapt op een hennepkwekerij. Hoewel SWZ meende dat het verbod pas inging op 1 oktober 2017, toen G. zijn huis verliet, kreeg de man eerder een automatische mail waarin de datum van 1 maart stond. Hij eiste deze week dat hij zich alweer kon inschrijven voor een huurwoning en krijgt nu gelijk van de rechter.
 2. De kop is er af voor restauratie Drostenhuis in Zwolle, letterlijk en figuurlijk
  video

  De kop is er af voor restaura­tie Drosten­huis in Zwolle, letterlijk en figuurlijk

  ,,Normaal loop je er misschien langs zonder dat je weet dat het er zit. Je hebt kans dat mensen zometeen wel degelijk iets missen. Het is ineens zo'n kale gevel.’’ Projectleider Thom Lijster van Hanzebouw is donderdag begonnen met het weghalen van de attiek van het Drostenhuis en daarmee ook met de restauratie van het pand. De prominente sierlijst bovenaan de gevel aan de Melkmarkt is aangetast door zwam en wordt gerestaureerd. In het monumentale pand waar voorheen Stedelijk Museum Zwolle huisde is een reeks aan achterstallig onderhoud aangetroffen.