Bruidspaar krijgt standje van gemeente Zwolle voor illegale bruiloft in natuurgebied

Het Zwolse bruidspaar dat in een natuurgebied hun trouwfeest vierde, draait op voor eventuele schade aan de natuur. Dat heeft het stel in 'een stevig gesprek’ met de gemeente Zwolle te horen gekregen. De bruiloft werd gehouden op een landtong in de Noorderkolk aan de rand van de stad. Zonder vergunning.

Drie boa's en de politie zijn er die dag geweest, maar grepen niet in. Dat een wethouder onder de gasten was valt hem volgens zijn mede-collegeleden niet te verwijten: hij was er als privépersoon en kon niet weten van het ontbreken van de vergunning.

De gewraakte bruiloft was op 29 juni in het natuurgebied tussen het Westerveldse Bos en het Zwarte Water. Zowel de huwelijksvoltrekking als het trouwfeest vonden hier plaats, midden in een beschermd Natura 2000-gebied. Vorig jaar was bij de gemeente gecheckt of dit mocht, waarop de gemeente liet weten dat een vergunning nodig zou zijn. Die is nooit aangevraagd. Toch ging het feest door en liet het bruidspaar de landtong maaien om plaats te bieden aan de tientallen gasten, een dj en een afsluitend vuurwerk.

Volledig scherm
De opbouw van een trouwfeest in de Noorderkolk in Zwolle, juni 2019. Het feest had nooit gehouden mogen worden in dit natuurgebied. © Martijn Kleingeerts (Twitter)

De voltallige Zwolse oppositie en coalitiepartij GroenLinks stelden vragen over de trouwerij. Het college van B en W heeft die nu beantwoord. Zo ontstaat duidelijkheid over wat aan het feest voorafging, maar ook wat zich die dag vanuit de instanties heeft afgespeeld.

Drie boa's en politie

Eerder meldde de Stentor al dat twee gemeentelijke handhavers ter plaatse zijn geweest na een melding van overlast, maar niet ingrepen. Nu wordt duidelijk dat een toezichthouder van Landschap Overijssel, dat het naastgelegen gebied beheert, het feest zag en een melding maakte bij provincie, gemeente en politie. Waar de provinciale handhaver in de week na het feest contact opnam met het bruidspaar, gingen twee gemeentelijke boa's samen met de politie ter plaatse.

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”