Volledig scherm
Sinterklaas komt ook dit jaar weer aan op het Rodetorenplein in Zwolle. © Frans Paalman

Burgemeester Zwolle verbiedt demonstratie tegen zwarte piet op aankomstplein Sinterklaas

De Zwolse actiegroep ‘Theater voor Iedereen’ mag zaterdag wel protesteren tegen zwarte piet, maar niet op het Rodetorenplein, de plek waar Sinterklaas voet aan wal zet in Zwolle. Dit laat burgemeester Henk Jan Meijer desgevraagd weten. 

In verband met de verwachte drukte  zijn de demonstranten niet welkom op het Rodetorenplein. Meijer laat weten dat er wordt gezocht naar een andere protestplek in de binnenstad.

Storm Vogel van de Zwolse actiegroep ‘Theater voor Iedereen’ gaf aan met ongeveer 20 actievoerders  vreedzaam te willen protesten op het Rodetorenplein. ,,Wij willen tijdens een vreedzaam protest op een positieve manier onze boodschap laten zien. En dat is dat we het niet normaal vinden dat zwarte piet nog steeds bij de intocht van Sinterklaas is,” aldus Vogel.

Volgens Vogel is het niet nodig om de demonstratie officieel te melden bij de gemeente. ,,We maken immers gebruik van ons recht op vrije meningsuiting. Maar we zijn wel in gesprek met de gemeente. We willen het netjes doen. Wij wíllen niet demonstreren, maar we móeten wel zo lang de organisatie vasthoudt aan zwarte piet. Ook de gemeente heeft daarin een verantwoordelijkheid want die financiert het evenement.”

Voorwaarden

Bij de gemeente zijn ze op de hoogte van een demonstratie. ,,We hebben een kennisgeving ontvangen waarin een demonstratie tijdens de intocht van Sinterklaas wordt aangekondigd. Als gemeente maken we nu de afweging of er voorwaarden aan de demonstratie verbonden worden om de demonstratie en intocht op een veilige manier te laten verlopen. Uiteraard hopen we op een mooie en feestelijke intocht in Zwolle, met respect voor elkaar,‘’ aldus burgemeester Meijer in een schriftelijke reactie aan de Stentor.

Eerder probeerde de Zwolse actiegroep met een brievenactie te bereiken dat de Zwolse pieten dit jaar niet zwart zouden zijn. ,,Nu daar geen gehoor aan is gegeven hebben we besloten ons aan te sluiten bij de landelijke beweging”, zegt Vogel, doelend op Kick Out Zwarte Piet. Deze landelijke beweging heeft in achttien steden protest aangekondigd.

Veiligheidsmaatregelen

Van eventuele tegenacties in Zwolle - in Nijmegen kondigden voetbalsupporters een actie vóór zwarte piet aan - zegt Vogel geen weet te hebben. ,,En als dat zo is, is het niet onze verantwoordelijkheid. Het is dan aan de politie en de gemeente om te zorgen dat die mensen zich netjes gedragen.” De gemeente Zwolle blijft op de vlakte wat betreft  mogelijke tegendemonstraties. ,,Wij hebben oog voor eventuele signalen en nemen zo nodig passende maatregelen.’’ Of er ook signalen zijn binnengekomen van tegendemonstraties daar laat de gemeente zich niet over uit.

Over extra veiligheidsmaatregelen laat Meijer zich niet in de kaarten kijken. ,,Bij ieder evenement nemen we passende veiligheidsmaatregelen, dat doen we nu ook. De inhoud van deze maatregelen kunnen we zoals gebruikelijk niet delen,‘’ schrijft Meijer.

Edwin ter Burg van de stichting die de intocht organiseert wil niet inhoudelijk reageren. Hij verwijst naar de gemeente Zwolle.