Volledig scherm
Thecla Bodewes van scheepswerf De Kaap in Hasselt © Henri van Beek

Celstraffen voor oplichters van Zwolse scheepswerfmagnaat Thecla Bodewes

Drie mannen uit Assen, Burgum en Heerenveen zijn door Rechtbank Overijssel veroordeeld tot celstraffen variërend van zes tot twaalf maanden. Het drietal troggelde de ‘Zakenvrouw van 2011' Thecla Bodewes in totaal zo'n zes ton af en maakte zich daarbij schuldig aan witwassen, verduistering en oplichting.

De 68-jarige Douwe S. uit Assen kreeg van de drie de zwaarste straf. Hij gaat twaalf maanden de cel in voor het medeplegen van verduistering, oplichting, medeplegen van witwassen en valsheid in geschrifte. S. benadeelde Bodewes voor een bedrag van in totaal 300.000 euro en gaf daarover volgens de rechter telkens een verkeerde voorstelling van zaken.

De 61-jarige Wijbe H. uit Burgum en de 35-jarige Ferris van H. uit Heerenveen kregen ieder zes maanden cel. De mannen wordt ook verduistering en witwassen aangerekend, maar zij zijn volgens de rechter ieder bij minder grote bedragen betrokken dan Douwe S. De drie moeten het bedrag dat zij Bodewes hebben afgetroggeld terugbetalen. Met Douwe S. is daar eerder al een civiele zaak over gevoerd.

Miljoenenlening

Bodewes uit Zwolle heeft grote scheepswerven in Hasselt en Meppel. Ze kocht in 2013 de scheepswerf De Volharding in Harlingen, maar daar had ze een lening voor nodig die de bank niet snel kon geven. Via haar kennissenkring werd Bodewes voorgesteld aan de verdachten Douwe S. (67) en Ferris van H. (33). De mannen bestierden samen een financieel adviesbureau en claimden haar miljoenen te kunnen lenen via buitenlandse investeerders. Dan moest Bodewes wel alvast zes ton overmaken als bewijs dat ze de rente kon dragen. Dat deed ze, maar uiteindelijk kwam de beloofde miljoenenlening nooit op haar rekening.

Listig

De zes ton rente bleek uiteindelijk deels te zijn gestort op een rekening van de cafetaria ‘De lekkere snack’ van de derde verdachte, de 61-jarige Wijbe H. Toen Bodewes wilde weten waar haar miljoenenlening bleef, hielden mannen haar aan het lijntje. Ze maakten daarbij volgens de OvJ listig gebruik van de normale handelswijze in de zakenwereld, met besprekingen in restaurants, conceptovereenkomsten en veel geruststellend informeel contact via mails en apps. 

Scenario van een misdaadfilm

Tijdens de zitting enkele weken eerder wezen de mannen vooral elkaar aan als ‘kwade genius’. Ook stelden ze dat ze zelf slachtoffer werden van valsmunterij en diefstal, de verklaringen leken volgens de OvJ wel een scenario van een spannende misdaadfilm. In een Amsterdams hotel zouden ze het geld van Bodewes zijn kwijtgeraakt aan oplichters die vals geld teruggaven. Een ander bedrag werd volgens de verdachten door een onbekende dief gestolen uit de achterklep, toen ze op de Afsluitdijk een plaspauze hielden.