Volledig scherm
Ook bij een eerdere staking in het onderwijs sloten veel scholen hun deuren, omdat leraren actie gingen voeren. © ANP

Deze scholen zijn vandaag dicht vanwege de onderwijsstaking

KaartRuim 2100 basisscholen in Nederland sluiten vandaag (vrijdag 15 maart) hun deuren vanwege de landelijke onderwijsstaking. Ook meerdere middelbare scholen doen mee. De Algemene Onderwijsbond kwam woensdag al met deze cijfers en verwachtte dat dit aantal nog zou oplopen. Ook in Overijssel, Gelderland en Flevoland zijn veel scholen dicht.

Woensdag, aan het begin van de middag, hadden meer dan 1840 basisscholen in Nederland aan de Algemene Onderwijsbond aangegeven mee te doen aan de staking van vrijdag op het Malieveld in Den Haag. Ook tientallen middelbare scholen hadden aangekondigd vrijdag de deuren te sluiten. De AOb werkt de lijst met gesloten scholen geregeld bij en om 16:00 uur vanmiddag stond de teller al op 2114 basisscholen waar vrijdag geen les wordt gegeven.

Actieweek

De staking is onderdeel van de actieweek in het onderwijs die sinds maandag loopt. Docenten, schoolleiders en ander onderwijzend personeel voeren actie, omdat zij willen dat het kabinet met meer investeringen komt in het onderwijs. Dit zou volgens hen onder meer moeten gebeuren om het lerarentekort tegen te gaan. De actieweek wordt vrijdag afgesloten met de onderwijsstaking en de daaraan gekoppelde demonstratie op het Malieveld. De timing van deze acties is niet toevallig, hiervoor is gekozen met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 20 maart.  

Bekijk in dit kaartje of de basisschool bij jou in de buurt vrijdag dicht is:

  1. Zwols festival ontvangt Gold Award tijdens het Award Festival in Alkmaar: ‘Bevestiging dat we op de goede weg zijn’
    PREMIUM

    Zwols festival ontvangt Gold Award tijdens het Award Festival in Alkmaar: ‘Bevesti­ging dat we op de goede weg zijn’

    Van 14 oktober tot en met 25 november kon er gestemd worden op horecagelegenheden in verschillende categorieën. Onder meer restaurants, cafetaria en broodjeszaken maakten kans op een felbegeerde Awards in hun provincie en in aantal categorieën zelfs per gemeente. Maandag 20 januari werden de prijzen uitgereikt op het Award Festival in Alkmaar. Zwolle Unlimited werd beloond met een Gold Award in de categorie Event Horeca.