Volledig scherm
Carbidschieten mag op 14 plekken in Zwolle. © Foto Freddy Schinkel

Dit zijn de 14 plekken waar in Zwolle op oudjaarsdag met carbid geschoten wordt

Op bijna alle plekken waar het vorig jaar donderde in Zwolle, wordt tijdens oudjaarsdag opnieuw geknald. Alleen op de parkeerplaats van voetbalvereniging Zwolsche Boys is schieten met carbid verboden, maar daar staat tegenover dat iets verderop aan het Ittersumpad de bal wel uit de melkbus mag vliegen.

Na problemen bij de oorspronkelijke schietlocatie aan het Ittersumpad werd die knalplek de afgelopen twee jaarwisselingen ingeruild voor de parkeerplaats bij Zwolsche Boys. Nu de voorbije edities geen wanklank klonk, mag er van de gemeente teruggekeerd worden naar het trapveldje langs het Ittersumpad.

Daarnaast zijn er in Zwolle-Zuid nog drie carbidschietplekken. De wijk heeft daarmee de meeste locaties voor deze eindejaarstraditie, gevolgd door Stadshagen met drie velden. 

Bekijk hieronder de 14 plekken waar oudejaarsdag tussen 10 en 18 uur geknald mag worden. 

Bij de gemeente Zwolle lag een verzoek om het terrein van voetbalvereniging Edon aan de Weteringskade toe te  voegen als plek om met carbid te schieten. Het college van burgemeester en wethouders wil hier echter niet aan meewerken, omdat het niet de bedoeling is dat er meer locaties komen en er in de buurt al een geschikte plek is waar geschoten mag worden.

Met de aangewezen locatie in Holtenbroek blijkt niet iedereen even gelukkig. Omwonenden van het grasveld achter het Cruyff Court aan de Palestrinalaan hebben aangegeven overlast te ervaren. Ze willen dat er een andere schietplek komt. Burgemeester en wethouders willen er nu echter nog niets aan doen, omdat de omwonenden te laat aan de bel getrokken hebben. Er wordt wel bekeken of dit in de toekomst nog de juiste plek is.

Binnen een maand na de jaarwisseling wordt geëvalueerd of het carbidschieten volgens afspraak verlopen is.

  1. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
    PREMIUM
    Video

    Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

    Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.