Volledig scherm
Het muzikale brein. Van Cranenburgh komt erover vertellen in Zwolle. © Paul Dijkstra

Een liedje maakt alles beter, vertelt bekende breindoctor in Zwolle

Ben van Cranenburgh, een van de bekendste neurowetenschappers van Nederland, geeft woensdag 27 maart een lezing in Zwolle over de relatie tussen muziek en onze hersenen. ,,Kinderen die op muziekles zitten, presteren vaak beter op school.’’

Dr. Van Cranenburgh is te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Hij deed veel onderzoek naar de relatie tussen muziek en het brein. Meerdere delen van de hersenen zijn actief als je muziek maakt, luistert of ervaart. Muziektherapie is daarom ook goed voor Alzheimerpatiënten. Volgens Van Cranenburgh zijn er ondanks dementie nog ‘eilanden van talent’. Patiënten kunnen vaak nog prima schilderen of zingen. 

Kloof

De wetenschapper studeerde geneeskunde in Amsterdam, promoveerde in de neurofysiologie en zette het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen op. Hij richt zich op een breed publiek en wil de kloof tussen neurowetenschap en de praktijk overbruggen. Hij speelt zelf ook piano, klarinet en altviool. Tijdens de lezing legt hij uit hoe muziek het brein beïnvloedt en verbetert. Nieuwe scantechnieken laten ook zien wat er dan gebeurt in de hersenen. 

In pauze kunnen bezoekers met hem in gesprek. Ook is zijn boek ‘Muziek en brein’ te koop. Zijn lezing vindt plaats in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1A in Zwolle. De avond begint om 20.00 uur. Bezoekers betalen vijf euro entree (leden drie euro). Kaartjes zijn bij de ingang verkrijgbaar.