Volledig scherm
De Groene Kathedraal is een jaar geleden gekapt en is nu een winderig plattelandsweggetje aan de rand van de stad. Herplant volgt komende winter. © Frans Paalman

Eerherstel Groene Kathedraal van Zwolle begint in de winter

De Groene Kathedraal in Zwolle wordt vanaf komende winter hersteld. Vorig jaar gingen meer dan honderd populieren langs de Schellerenkweg tegen de vlakte, omdat ze door takbreuk gevaarlijk werden. Nieuwe bomen zouden afgelopen winter al worden geplant, maar laten nog altijd op zich wachten. Dat komt door een onderzoek naar vleermuizen. Wat de uitkomst daarvan ook is, komende winter gaan nieuwe populieren de grond in.

Aanhoudende warmte en droogte werd de ruim honderd populieren nabij de IJssel vorig jaar fataal. Het water in de takken verdampte snel, waardoor de bomen als het ware zelf zorgden dat ze minder vocht nodig hadden. Dat doen de populieren door takken te laten vallen. ,,Vergis je niet, bomen kunnen zich veel makkelijker aanpassen aan hitte dan wij mensen. Maar een boom moet het wel zelf oplossen, terwijl wij lopen te puffen en airco’s aanschaffen’’, vertelde gemeentelijk bomenexpert Tjerk Jelsma daar vorig jaar al over.

Volledig scherm
Voor de bomenkap was de Schellerenkweg een geliefd laantje voor fietsers en wandelaars. De straat maakt deel uit van het Rondje Zwolle. Door droogte moesten de populieren vorig jaar worden gekapt. © Frans Paalman

De Schellerenkweg is onderdeel van het Rondje Zwolle en zodoende een bekend plekje voor veel Zwollenaren en mensen uit de omgeving. De populieren langs het populaire bomenlaantje stamden uit 1955. De ‘takbreuk’ ging vorig jaar zo snel, dat onveilige situaties ontstonden en er geen andere oplossing was dan het kappen van de bomen. Zo veranderde de Groene Kathedraal in razend tempo in een winderig weggetje, omringd door boomstronken. Een deel van de populieren werd ontdaan van alle takken (gekandelaberd), maar bleef wel overeind - onder andere vanwege het belang van de hoge bomen voor vliegroutes van vleermuizen.

Kijk hieronder een video van de bomenkap van vorig jaar. Het artikel gaat verder onder de video.

Populierenstruiken

Een jaar later is er nog niets veranderd. De stronken van de gevelde populieren hebben flinke uitlopers, waardoor de Schellerenkweg lijkt te worden geflankeerd door een soort populierenstruikjes. Direct na de kap was het de bedoeling om afgelopen winter alweer nieuwe populieren te planten. Zo ver kwam het nog niet, omdat onderzoek wordt gedaan naar de vleermuisroute.

De resultaten van dat onderzoek worden in oktober verwacht. Pas daarna kan de knoop worden doorgehakt over de toekomst van de Schellerenkweg. Wordt de route niet meer gebruikt door de dieren, dan wordt een kapvergunning aangevraagd voor de populieren die nog staan en maakt de gemeente een herplantplan voor de gehele straat.

Herplantplan

Zijn de vleermuizen nog wel afhankelijk van de bestaande bomen, dan blijven die staan en wordt daaromheen een herplantplan opgesteld. Hoe dan ook, laat de gemeente Zwolle weten: herplant staat komende winter op de planning.