Volledig scherm
Veertig tuinen deden mee aan de verkiezing voor meest bijvriendelijke tuin. © Hein van Beek

Eerste verkiezing meest bijvriendelijke tuin van Zwolle

Een paradijs voor bijen maken van de tuin. Dat is wat Hein van Beek uit de Walstraat het liefst ziet. Daarom organiseerde hij de eerste verkiezing voor de meest bijvriendelijke tuin van Zwolle. 

De eerste ‘Zilveren Bij’ is uitgereikt aan Hennie de Groot. Ze heeft haar tuin aan het Ter Pelkwijkpark zo bijvriendelijk mogelijk ingericht. 

,,De Zilveren Bij is in het leven geroepen om de mind-set van de tuineigenaren op een positieve manier te beïnvloeden om hun tuinen bijvriendelijker te maken’’, laat Hein van Beek weten.

Kleine moeite

Volgens Van Beek is het een kleine moeite om je tuin, van klein tot groot, bijvriendelijker te maken. ,,Dat kan bijvoorbeeld door middel van het planten van zogenaamde drachtplanten. De imker spreekt van dracht, zodra er veel planten zijn die aan de bijen nectar, stuifmeel en honingdauw bieden. Het gebruik van gif, denk dan bijvoorbeeld aan Round Up, is uit den boze.’’

De eerste verkiezing is bewust klein gehouden. ,,We wilden de buurtbewoners goed kunnen bereiken. De deelnemende tuinen liggen in de Walstraat, het Terpelkwijkpark en aan de Wilhelminasingel en het Van Nahuysplein.’’ In totaal deden veertig tuinen mee. 

Stapel oud hout

De jury bestond uit twaalf personen. Om zelf ook een bijenparadijs te creëren kun je bijvoorbeeld krokusbollen planten, volgens jurylid Froukje Idsardi. ,,Maar ook bloemdragende klimop, lindebomen, en vruchtdragende bomen zoals appels en peren. Zorg er voor dat er voor de bijen in het voorjaar, de zomer en herfst, altijd wat te halen is. Ook een stukje onbeplante aarde, een stapel oud hout of een bos takken is aan te bevelen.’’