Op 15 november gaf Commissaris van de Koning Andries Heidema het startsein voor het project in Overijssel. Hij toonde daarbij een foto van een straatbeeld met Duitse soldaten in Overijssel.
Volledig scherm
Op 15 november gaf Commissaris van de Koning Andries Heidema het startsein voor het project in Overijssel. Hij toonde daarbij een foto van een straatbeeld met Duitse soldaten in Overijssel. © Historisch Centrum Overijssel / Roel Gritter

Er kan worden gestemd op Overijsselse oorlogsfoto’s voor landelijk overzicht

Mensen kunnen vanaf vandaag stemmen op hun meest aansprekende foto uit Overijssel voor het landelijke overzicht ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. De digitale stembus is geopend in het kader van Overijssel Viert Vrijheid, een project waarmee de provincie 75 jaar vrijheid viert.

De feestelijke aftrap hiervan vond woensdag plaats in Goor, in bijzijn van de Commissaris van de Koning Andries Heidema. De komende maanden staan in het kader van de viering honderden lokale- en regionale herdenkingen en festiviteiten gepland.

Oorlogsfoto’s

Heidema opende op 15 november 2019 een project waarbij mensen foto’s konden uploaden van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Bijvoorbeeld van beelden met Duitse soldaten in de straat, neergestorte vliegtuigen, vervolgde joden of opgepakte landverraders.

Een jury heeft daaruit inmiddels een selectie gemaakt van vijftig foto’s. Daarop kunnen mensen van 15 tot en met 21 januari stemmen. De 25 favoriete foto’s zullen worden ingestuurd voor de landelijke actie ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’.

Van zowel het provinciale- als het landelijke overzicht zal een tentoonstelling worden gemaakt.