Volledig scherm
Valentijnsdag zorgt voor steeds meer ludieke liefdesacties, ook in deze regio. © Shutterstock

First dates in Zwolle, serenade van een dweilorkest: dit gebeurt er allemaal bij ons tijdens Valentijnsdag!

VALENTIJNSDAGHet is vandaag Valentijnsdag. Steeds vaker wordt er ludiek aandacht besteed aan deze dag waarop de liefde wordt gevierd, ook in deze regio. De Stentor zet liefdevol een aantal originele acties voor jou op een rij.

First Dates Zwolle

Restaurant Meneer Jan in Zwolle haakt in op de televisiehit First Dates. Eigenaresse Elles Hetebrij meldt door haar telefoon: ,,We vonden het een leuk idee om First Dates bij elkaar te brengen op dezelfde manier als in het gelijknamige televisieprogramma. Maar dan zonder poespas en camera’s.’’

De animo was volgens Hetebrij behoorlijk groot. ,,Er kwamen veel mails binnen toen wij een oproep plaatsten voor deze actie en we hebben serieus gekeken naar matches. We denken er vier, misschien vijf te hebben gevonden met kans van slagen. De rest van de dates slaan we op in een bestand, wellicht gaan we na Valentijnsdag door met dit concept.’’

Hoe groot de kans van slagen is dat er een match uitkomt vrijdag? ,,Durf ik niet te zeggen. Oh, wacht even, mijn bedrijfsleider Petra roept iets... Petra heeft er blind vertrouwen in, zegt ze. Ze verwacht dat de eerste Meneer Jan-baby rond 14 november wordt geboren.’’

Volledig scherm
Elles Hetebrij voor het pand waar momenteel haar restaurant Meneer Jan in huist, op Valentijnsdag het decor voor een aantal first dates. © Frans Paalman

McDonalds

Degene die al een partner heeft en die wil verrassen met een etentje, kan ook in Zwolle terecht op Valentijnsdag: de bovenverdieping van McDonald’s in Zwolle-Zuid krijgt dan een romantische setting waarin mensen kunnen genieten van een driegangen Vip-diner bij kaarslicht met klassiekers uit het assortiment van de gele M.

En als het voedsel fast genoeg is, kunnen ze daarna wellicht nog een liedje meepakken van ‘stationszanger Hans Jansen die tussen 19.00 en 21.00 uur de liefde bezing't op de stationspiano. Reizigers krijgen daar de kans om een nummer aan te vragen. Jansen ging in november 2017 ‘viral’ met een filmpje van hem op die piano.

(Trein)coupe

De NS denkt sowieso goed mee met Valentijnsliefhebbers: tussen 11.39 uur en 15.12 uur konden reizigers ‘Valentijnproof’ worden geknipt. Een team van Kinki Kappers bezorgt hen dan een nieuwe coupe in een treincoupé in de trein van Nijmegen naar Zwolle, die onder anderen Zutphen, Deventer, Olst en Wijhe aandeed.

Volledig scherm
Reizigers krijgen een nieuwe coupe in de Kinki Kappers coupé. © NS

Kinderopvang Apeldoorn

Stellen met kinderen die een onbezorgde Valentijnsavond willen beleven, zitten goed in Apeldoorn. Daar worden twee vestigingen van Doomijn Kinderopvang vrijdag speciaal geopend zijn van 18.00 tot 21.00 uur.

Ellen Roos-Haans, manager Doomijn Kinderopvang: ,,Terwijl de ouders lekker uit eten gaan, kunnen hun kinderen worden opgevangen bij onze vestigingen Dikke Maatjes of De Ploeg. Dat doen we met een gezamenlijke warme maaltijd en leuke activiteiten of een paar uurtjes slaap voor de jongste kinderen.’’

Die ouders zouden dan in Apeldoorn kunnen kiezen voor de zogenaamde Valenwinesday in de plaatselijke Evviva Wijnbar. De woordspeling duidt op een eet- en drink arrangement dat wordt opgeluisterd door pianist Jan Vayne.

Piano en koor in de Postkamer

De Postkamer in Heerde gooit er tijdens een zes-gangenproeverij niet alleen een pianist tegenaan (Marten van der Worp), maar ook een compleet koor. Onder leiding van dirigent Juliette Dumoré zullen zij gezamenlijk tien klassieke liefdesliedjes ten gehore brengen (waaronder ‘Zonder jou’ en ‘Everybody needs somebody’). Het programma op Valentijnsdag start om 19.15 uur en eindigt om 22.30 uur. Reserveren kan via deze site.

Serenade dweilorkest KEK

In Kampen geen pianomuziek, maar een dweilorkest op zaterdag. Van 14.00 tot 15.00 uur treedt dweilorkest KEK op aan de Oudestraat tussen de Plantage en de Bovenkerk. KEK is de nieuwe, trendy naam van ‘boerenkapel Kampereilanders’.

Tijdens het Valentijn-optreden worden stickers uitgedeeld waarop je je naam en telefoonnummer kan invullen en de reden waarom jouw (geheime) liefde een serenade verdient.

Aan het einde van hun optreden maakt KEK bekend bij wie de serenades aansluitend zullen worden gebracht. Tenminste, als die (geheime) liefdes in Kampen of IJsselmuiden wonen, want de mensen van KEK zijn natuurlijk niet gek.

Iris Noëlle in Nijkerk

Bezoekers van de Nijkerkse weekmarkt konden afgelopen weken al een kaartje invullen met de naam van hun Valentijn erop. Er werden flink wat kaarten ingevuld en uiteindelijk zijn er drie stellen uitgenodigd om vrijdag om 14.00 uur op de markt te komen eten.

Op een podium zullen daar drie gedekte tafels wachten met een eigen ober die de stellen zal bedienen. De gerechten worden gemaakt door diverse horecagelegenheden aan het Plein en rond 14.45 uur maakt Iris Noëlle haar opwachting voor een optreden op datzelfde podium. Noëlle is onder anderen bekend van The Voice of Holland.

Rozen op school

Het Emelwerda college in Emmeloord biedt jaarlijks leerlingen de mogelijkheid om rozen te laten bezorgen in de klas, tijdens de lessen. Dat zorgt natuurlijk altijd voor spannende momenten: wie krijgt rozen en wie niet? En van wie zouden ze nou toch zijn?!

Geen ‘gecellig’ valentijnsdiner

 Één van de leukste acties van vorig jaar krijgt overigens geen vervolg: het geboeid opsluiten van een verliefd stel in een politiecel in Lelystad. Een woordvoerder meldt: ,,Omdat liefde zich niet laat vangen in herhaling is er dit jaar geen ‘gecellig’ valentijnsdiner. Wél verloten wij ter ere van onze tienduizendste volger op Facebook een meeloopdienst op 17 april.’’

Herkomst Valentijnsdag

Volgens de overlevering bekommerde bisschop Sint Valentinus van het Italiaanse Terni zich om zwakkeren in de samenleving door hen bloemetjes uit zijn kloostertuin te bezorgen. Beloning voor dit goede gedrag bleef uit: op 14 februari 270 zou Valentinus van Terni in Rome zijn gemarteld waarna uiteindelijk letterlijk zijn hoofd verloor. Verloofden die hun huwelijk wilden zegenen, bezochten daarna zijn graf. Paus Gelasius I riep in 496 de sterfdatum uit tot de dag van de Heilige Valentijn, een dag die in de loop van de geschiedenis een feestdag is geworden waarop liefde en romantiek worden gevierd.

 1. ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks
  PREMIUM

  ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks

  Maandenlang zou een 26-jarige Zwolse als prostituee zijn aangeboden in een kelderbox in de binnenstad. Wie het nummer bij de seksadvertentie belde, kreeg haar vriend Sebu M. (37) aan de lijn. Dat ze ‘van hem’ was maakte M. duidelijk door zijn naam in haar buik te kerven. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Ja, hij sloeg haar eens uit woede. Justitie zit enorm met de zaak in de maag, bleek gisteren.
 2. Verloting immens populaire sneaker gaat door het dak in Zwolle: ‘Schoen ligt niet in de winkel, want dan krijg je rellen in de straat’
  PREMIUM

  Verloting immens populaire sneaker gaat door het dak in Zwolle: ‘Schoen ligt niet in de winkel, want dan krijg je rellen in de straat’

  Sneakerwinkel Sparky in Zwolle is overspoeld met aanvragen voor een nieuwe schoen die eind deze week op de markt komt. De winkel organiseerde een verloting om kans te maken om de exclusieve schoen te mogen kopen en dat leverde al ruim 58.000 aanmeldingen op. Hans Smits (29) is medewerker van Sparky en doet een boekje open over de immens populaire schoen Travis Scott Nike SB low.