Volledig scherm
Freek Den T. werd tot zeven jaar cel veroordeeld. © Nicole van den Hout

Freek den T. uit Ermelo krijgt zeven jaar voor wurgmoord op echtgenote: ‘Deze zaak kent alleen maar verliezers’

De 61-jarige verdachte Freek den T. uit Ermelo werd veroordeeld voor 7 jaar onvoorwaardelijk, met aftrek van voorarrest voor de wurgmoord op zijn vrouw Anna Marie. De officier had 11 jaar geëist. 

De rechter van de Rechtbank in Zutphen benadrukt hoe emotioneel beladen de uitspraak voor iedereen in de zaal zal zijn. Hij vraagt om rust. Freek den T. zit alleen, zonder zijn advocaat, om de uitspraak te horen. Zijn zoons, zijn zwager en schoonzus en nog wat familie zijn aanwezig. Den T. kijkt achterom naar zijn zoons. Ze knikken naar elkaar.

Indringende wijze

Dan vertelt de rechter opnieuw wat den T. gedaan heeft, zijn vrouw door verwurging om het leven gebracht, zonder voorbedachte rade. Geen moord, maar doodslag. Hij is een meewerkende verdachte, die schuld heeft bekend en berouw getoond. De kans op herhaling achten de deskundigen klein. Toch pleegde hij een van de zwaarste misdrijven. 

,,Hij ontnam zijn zoons hun moeder, zijn zwager zijn tweelingzus. Deze hebben via hun spreekrecht op indringende wijze laten horen wat dit voor hen betekent. Niets rechtvaardigt de de daad van hun vader. Toch vroegen zij om een lichte straf. Dit heeft de Rechtbank meegewogen in de strafmaat.”

Opgelucht adem

Als het vonnis wordt uitgesproken kijkt den T. opnieuw naar zijn zoons. De tweelingbroer en zijn vrouw lopen meteen weg. De zoons halen opgelucht adem. Bernard Koers, de familierechercheur die de jongens begeleidde, maar ook de tweelingbroer van Anna Marie vertelt dat de broer niet blij is met deze uitspraak: ,,Het betekent dat Freek den T. na vier jaar weer vrij is, dat doet voor hem geen recht aan het verlies van zijn zus. Maar de jongens zijn wel blij, want hun vader is na vier jaar weer vrij man. Deze zaak kent echt alleen maar verliezers.”

Volledig scherm
De politie deed vorig jaar onderzoek bij de woning aan de Magnolialaan in Ermelo. © Tim van Donkersgoed
  1. Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavirus met één leerling minder af naar Griekenland en Rome
    PREMIUM

    Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavi­rus met één leerling minder af naar Grieken­land en Rome

    Ongeveer tachtig leerlingen van het gymnasium Celeanum in Zwolle gaan morgen op studiereis naar Griekenland en Rome. Waar tal van andere middelbare scholen in Nederland vanwege het coronavirus de stekker uit de studiereis trokken, acht rector Frank Dost het verantwoord om de twee studiereizen door te laten gaan. De school liet aan ouders weten de reis pas af te blazen als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies zou afgeven voor Rome en Griekenland, maar dat reisadvies is momenteel nog niet aan de orde en dus gaat de reis door.