Volledig scherm
Demonstrerende boeren juichen bij het provinciehuis van Overijssel als de verantwoordelijke gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Landbouw (links) bekend maakt de stikstofregels in te trekken. © ANP

Gedeputeerde Overijssel houdt goed gevoel over aan ‘indrukwekkend’ boerenprotest

ZWOLLE - Het gesprek kwam sneller dan verwacht, maar over de uitkomst is gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Overijssel) tevreden. Want het vertrouwen tussen een afvaardiging van boeren en de provincie lijkt te zijn hersteld. “We kunnen samen verder.”

Ten Bolscher sprak de menigte voor het provinciehuis toe vanuit een bakje, waar hij perfect zicht had op de circa duizend boeren die naar Zwolle waren gekomen. “Indrukwekkend”, geeft hij toe. “Het stond er vol. Maar ik vond het ook mooi om te zien hoe gedisciplineerd iedereen was. Er was geen chaos of gedoe.”

Maandagochtend was Ten Bolscher vanuit zijn woonplaats Rijssen vertrokken met de verwachting om het gesprek met de sector aan te gaan, maar op een later moment. Gedwongen door de boeren, die daarmee geen genoegen namen, kwam dat gesprek er sneller dan verwacht; namelijk meteen. Achter gesloten deuren sprak hij met een afvaardiging van LTO Noord, Agrarisch Jongeren Kontakt en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. “Belangrijkste is dat we het vertrouwen in elkaar hebben uitgesproken”, zegt Ten Bolscher. “Dat stond onder druk. Dat heb ik in dat bakje wel gevoeld.”

Volledig scherm
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. © Robin Hilberink

Er staan heel veel projecten stil op dit moment, geeft Ten Bolscher aan. “De beleidsregels die er lagen, die maakten het mogelijk om vergunningverlening op andere vlakken mogelijk te maken.” Echter, ten koste van de boeren; zij zouden namelijk stikstofruimte die ze nog niet gebruiken kwijtraken. Zonder compensatie, zonder hun eigen toestemming. Ruimte waar ze eerder al vergunning voor hadden gekregen, ruimte die ze willen gebruiken om uit te breiden. Die regels worden nu ingetrokken. “Daar zat bij hen de pijn. We gaan nu met elkaar kijken hoe we het intern en extern salderen voor de agrarische sector goed kunnen invullen.”

Vertrouwen terug

Ten Bolscher heeft het in het terugdringen van de stikstofuitstoot over innovaties , zoals emissie-arme stallen en bepaalde typen voer. “Dat kan al ontzettend helpen, daarover gaan we in gesprek.” Het vertrouwen, dat weg was, is wat Ten Bolscher betreft terug. “We kunnen op een goede manier verder gaan.” De menigte mededelen dat de regels ingetrokken worden, voelde goed, geeft de gedeputeerde aan. “Dat klinkt misschien vreemd, maar het is juist omdat ik weet dat we stappen hebben gezet. Dat we samen verder kunnen.”

Poll

Provincie zwicht na boerenprotest: stikstofregels ingetrokken

  • Goed nieuws! Wat een overwinning voor de boeren (64%)
  • Zwak, wat laat de provincie zich makkelijk in een hoek duwen (14%)
  • Ja en nu? We moeten alsnog de stikstofuitstoot terugdringen (23%)
3036 stemmen