Geen paniek, de hulpdiensten oefenen in Zwolle

Wat is er allemaal loos in Zwolle deze donderdag? Nou, niet zoveel. Inwoners van de stad vragen zich af waarom al de hele dag de brandweer om de haverklap met loeiende sirenes voorbij rijdt. Het gaat om de rij-opleiding van de Veiligheidsregio.

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Politie, ambulance en brandweer houden regelmatig van deze oefenritten om te leren hoe ze met gebruik van optische signalen (zwaailicht) en geluidssignalen door het verkeer kunnen manoeuvreren. ,,We krijgen daar vooraf toestemming voor’’, legt Jan Wittenberg van Veiligheidsregio IJsselland uit. Deze donderdag is naast de brandweer ook de marechaussee ‘op pad’ door Zwolle.

De trainingsrit van de brandweer is te herkennen aan de krappe bezetting: er zitten vaak maar twee mensen in de brandweerauto. Is de wagen wel volgeladen, dan is de kans groot dat de brandweer daadwerkelijk op weg is naar een melding. Zo rukte de brandweer donderdagmiddag nog uit voor een melding van een woningbrand in Stadshagen.

  1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
    PREMIUM

    De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

    Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.