Volledig scherm
Het is de bedoeling van het college dat in Zwolle meer gewerkt gaat worden met collectieve voorzieningen in plaats van maatwerk voor iedere zorgvrager. © ANP

Gemeentelijk adviesorgaan kraakt plan zorgbezuinigingen Zwolle

De Zwolse Participatieraad, een belangrijk adviesorgaan op het gebied van zorg, welzijn en jeugdhulp, kraakt het gemeentelijk plan van aanpak om de zorg te hervormen en bezuinigingen door te voeren. Volgens haar schetst het college van B en W een te rooskleurig beeld.

Participatieraadvoorzitter Aljona Wertheim stelt dat burgemeester en wethouders hinken op twee gedachten. ‘Er moet voor miljoenen bezuinigd worden, maar geen enkele inwoner mag daar iets van merken. De boodschap in het plan van aanpak is daardoor te positief, terwijl het wel degelijk ook om bezuinigingen gaat. We vragen het college duidelijke keuzes te maken: er moet flink bezuinigd worden, dat gaan inwoners merken. Als de gemeente kwetsbare inwoners ook op de langere termijn wil blijven helpen, moeten er nu keuzes gemaakt worden.’

Collectief

Het is de bedoeling van het college dat in Zwolle meer gewerkt gaat worden met collectieve voorzieningen in plaats van maatwerk voor iedere zorgvrager. Door vooraf problemen te signaleren en aan te pakken, met behulp van laagdrempelige voorzieningen, moet zo veel mogelijk voorkomen worden dat Zwollenaren op dure zorg aangewezen raken.

Betrokkenheid 

De Participatieraad vraagt zich echter af waar in het plan van aanpak de inwoners van Zwolle zijn gebleven. Volgens haar moeten zij meer betrokken worden bij het nieuwe beleid in plaats van dat er over ze gepraat wordt. Ook lijkt de wijze waarop de gemeente Zwolle met haar zorgportefeuille wil omgaan haaks te staan op het streven alle inwoners mee te laten doen, vindt Wertheim.

Debat

De Zwolse gemeenteraad debatteert maandagavond over het plan van aanpak. Dat is opgesteld nadat vorig jaar aan het licht kwam dat Zwolle kampte met een miljoenentekort op dit terrein. Volgens wethouder Klaas Sloots is ongerustheid niet nodig en krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft. Inwoners gaan komende tijd betrokken worden bij de nieuwe werkwijze rond de zorg, meldt de gemeente. 

  1. Burgemeester en wethouders kijken ogen uit in Zwolle tijdens ‘tweedaagse’
    PREMIUM

    Burgemees­ter en wethouders kijken ogen uit in Zwolle tijdens ‘tweedaagse’

    Het voltallige college van burgemeester en wethouders van Zwolle is de afgelopen twee dagen kriskras door de stad gereden om allerlei initiatieven te bekijken. Deze ‘Tweedaagse van de Verbinding’ wordt drie keer per jaar gehouden. ,,De bezoeken liepen uiteen van een natuurlijke speelplaats waar kinderen van top tot teen onder de bagger zaten tot een fabriek die juist ontzettend schoon was’’, blikt Michiel van Willigen (ChristenUnie) terug.