Volledig scherm
PREMIUM
Volgens GroenLinks-raadslid Margriet Leest is het niet altijd lekker om op het terras van sigarettenrook te moeten ‘genieten’. © Marco De Swart

GroenLinks wil af van rokers en heaters op terrassen in Zwolle

Passen energieslurpende terrasheaters en de geur van sigarettenrook nog bij een stad die zich wil profileren als groenste jongetje van de klas? Wat GroenLinks betreft moet het afgelopen zijn met de buitenverwarming in Zwolle. Ook het roken op terrassen moet drastisch verminderd worden. Een voorstel dat niet bij iedereen in de smaak valt. 

GroenLinks-gemeenteraadslid Margriet Leest lanceerde haar plannetje voor de verbanning van heaters en rokers tijdens het debat over de horecavisie. ,,Heaters zijn niet meer van deze tijd, veel ondernemers gaan er ook al kritisch mee om. Als op een terras een heater aan moet, verplicht je ondernemers eigenlijk om jou te blijven verwarmen. Ze gaan de buitenlucht verwarmen om jou prettiger te laten zitten. Je kunt daar ook anders over gaan denken. Zitten we niet te lang buiten wanneer er heaters gebruikt moeten worden? Neem anders een deken of extra trui mee.’’ En wat de rokers betreft: ,,Ik zit ook graag op het terras, maar het is niet altijd lekker om van sigarettenrook te moeten ‘genieten’. Er zijn genoeg mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid, kunnen we daar ook rekening mee houden?’’ Wat haar betreft wordt de helft van de terrassen rookvrij.

  1. Stamceltransplantatie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?
    PREMIUM
    video

    Stamcel­trans­plan­ta­tie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?

    Isala-neuroloog Esther Zeinstra maakt het mee: ,,Dat mensen in het allereerste gesprek na de diagnose MS beginnen over stamceltransplantatie. Dan denk ik: hó even. We staan aan het begin en je hebt het nu al over een behandeling die heel zwaar en riskant is en uiteindelijk misschien niet eens nodig of doeltreffend. Er zijn zoveel mogelijkheden en veelbelovende medicijnen. Laten we daar eens mee beginnen.”