Grote verschillen in waterschapsbelasting komend jaar: lees hier wat jij gaat betalen
Opnieuw verhogen de waterschappen in Oost-Nederland hun belastingen. Afhankelijk van je woonsituatie zullen de kosten met zo’n vijf tot zelfs negen procent stijgen. Voor de stijging worden meerdere redenen gegeven.
De waterschappen beheren het water in Nederland, zoals dijken, watergangen, gemalen en waterzuiveringen. Hiermee beschermen zij ons land tegen overstromingen en zorgen zij voor voldoende schoon water. In Oost-Nederland zijn er vijf waterschappen actief: Rijn en IJssel, Drents Overijsselse Delta , Vallei en Veluwe, Zuiderzeeland en Vechtstromen. De gemeente waarin je woont bepaalt tot welk waterschap je behoort.
Noodzakelijk
Ieder jaar betaal je waterschapsbelasting. Die gaat het komende jaar omhoog, afhankelijk van je woonsituatie zo’n vijf tot wel meer dan negen procent. Voor de verhoging worden verschillende oorzaken genoemd. Zo noemt Zuiderzeeland het verhogen van de tarieven noodzakelijk vanwege de ‘onzekere economische ontwikkelingen’. Ook de hoge energie- en grondstofprijzen worden als oorzaak genoemd.
Daarnaast speelt klimaatverandering een rol. ‘Steeds vaker zien we de effecten van klimaatverandering, zoals hevigere regenbuien en langere periodes van droogte. Het is daarom nodig dat het waterschap blijft werken aan een toekomstbestendig waterbeheer’, zo valt te lezen op de site van Zuiderzeeland.
Hoe de stijging voor jou uitpakt, ligt geheel aan jouw woonsituatie. Het maakt uit of je als alleenstaande huurt of met je gezin in een koopwoning woont. Ook de WOZ-waarde van je huis is van invloed. Zo betaal je in bijvoorbeeld het waterschap Vechtstromen bij een WOZ-waarde van 250.000 euro 363 euro aan belasting. In 2022 was dat nog 342 euro. Voor een woning met een WOZ-waarde van 325.000 betaal je in het komende jaar 383 euro.
Grote verschillen
De verschillen tussen de waterschappen zijn groot. Dat de tarieven en ook de tariefstijgingen niet overal gelijk zijn komt omdat gebieden van elkaar verschillen. ‘Factoren zoals laag of hoog gelegen in Nederland, stedelijk of landelijk gebied, de aanwezigheid van kwetsbare natuur en veel of weinig dijken bepalen de eisen aan het waterbeheer. Ook het al dan niet hebben van een doorlopend energiecontract speelt mee’, staat op de site van waterschap Vechtstromen. Het waterschap Vallei en Veluwe voert de hoogste tariefstijgingen door.
Huur versus koop
Mensen die alleen wonen betalen over het algemeen minder aan belasting dan meerpersoonshuishoudens en mensen met een koopwoning zijn over het algemeen duurder uit dan mensen met een huurwoning. Maar ook daarin zijn de verschillen groot. Een huurder die alleen woont betaalt aan waterschap Vallei en Veluwe 125 euro, terwijl dat bij waterschap Drents Overijsselse Delta 182 euro is.
Huurders krijgen wel te maken met een relatief grotere stijging dan huizenbezitters. Voor een eenpersoons huishouden is dat in Vallei en Veluwe bijvoorbeeld 7,5 procent. Een meerpersoonshuishouden zonder eigen woning is in dat waterschap zelfs 9,7 procent duurder uit dan in 2022.
Gezinnen met een eigen koophuis zijn in de Drents Overijsselse Delta het duurste uit. Zij betalen het komende jaar 414 euro aan belasting bij een WOZ-waarde van 250.000 euro. Wederom ben je in Vallei en Veluwe het goedkoopst uit: 298 euro. In de waterschappen Vechtstromen, Rijn en IJssel en Zuiderzeeland zijn dat respectievelijk 363, 369 en 390 euro per jaar. Onderstaande grafieken laten de situatie zien voor huizenbezitters.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Overlastgever verspeelt tweede kans en vreest voor verlies woning in Zwolle: ‘Er moet wat gebeuren’
Een 31-jarige vrouw raakt haar woning in Zwolle zeer waarschijnlijk kwijt omdat er afgelopen maand ook overlastmeldingen zijn gekomen. Met geschreeuw en harde muziek zorgt ze voor slapeloze nachten bij buren. Ze heeft een tweede kans gekregen, maar ging weer de fout in. ,,Er moet wat gebeuren.” -
2
Politie en NVWA grijpen in bij veehouder in Overijssel, Ruim 150 dieren zijn in beslag genomen
Vieze drinkbakken en vervuilde stallen: de politie en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben ingegrepen bij een veehouder in Overijssel. Ruim 150 dieren zijn in beslag genomen. -
PREMIUM
Voorwaardelijke celstraf als laatste waarschuwing voor man die Zwolse 17 maanden zou stalken
Ook nadat zijn telefoon in oktober na een worsteling in de rechtszaal werd afgenomen bleef de 26-jarige verdachte doorgaan met stalken, concludeerde de officier van justitie vandaag. Onduidelijk blijft waarom hij dan al 17 maanden lang het slachtoffer uit Zwolle berichten zou sturen. -
Zwarte lijst voor wie zich misdraagt in de horeca wordt alsnog ingevoerd
Ondernemers in de binnenstad van Amersfoort en in zes andere gemeenten gaan overlastgevers bijhouden op een zwarte lijst. Wie een wapen bij zich draagt, iemand mishandelt of bijvoorbeeld drugs bij zich heeft, komt op de lijst en wordt collectief geweigerd aan de deur. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUMLezersreacties
Urker kerk breekt met Zwolle over toelating homo's, lezers roeren zich: ‘Verdrietig dit, alleen maar verliezers’
Onenigheid over het toelaten van homo’s bij het heilig avondmaal - een belangrijke kerkelijke traditie - zorgde ervoor dat een Urker kerk de banden met ‘Zwolle’ verbreekt. Tientallen lezers lieten zich er op de site van de Stentor over uit. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.