Volledig scherm
Scholieren tijdens hun examen © ANP

Hoog slagingspercentage onder scholieren in Oost-Nederland: Kijk hoe hier gescoord is

Van de twintig grootste gemeenten lag het slagingspercentage van examenscholieren in 2018 het hoogst in Zwolle (94,4%). Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In de eigen regio wordt Zwolle onder anderen geklopt door Putten (100%).

Uit de analyse over het schooljaar 2017/2018 blijkt dat ruim 183 duizend middelbare scholieren hun diploma haalden. Het landelijk percentage geslaagden kwam daarmee uit op 91,9%, exact gelijk aan het schooljaar daarvoor. Ook in 2017 scoorde Zwolle van de twintig grootste gemeenten het hoogst.

Slagingspercentages liepen vorig jaar op provincieniveau uiteen van iets meer dan 90% in Groningen tot zo’n 94% in Gelderland. De afgelopen vijf jaar lagen de slagingspercentages in Noord-Brabant en Utrecht hoger dan het landelijk gemiddelde, in Groningen, Noord- en Zuid-Holland is de groep kandidaten die met een diploma de zomervakantie in mag steevast kleiner dan gemiddeld.

Tekst loopt door onder de grafiek

Van de grootste gemeente behaalde Zwolle het hoogste percentage en Amsterdam het laagste (88%), maar in kleinere gemeente werd soms de 100% score aangetikt, onder anderen dus door Putten. Het Brabantse Mill en Sint Hubert was van de succesgemeenten de grootste: daar slaagden alle 107 scholieren voor hun eindexamens.

Deze week sluiten de laatste scholieren het zogeheten ‘eerste tijdvak’ af van de examenperiode in het huidige schooljaar. De uitslagen zullen op zich laten wachten tot 5 juni voor beroepsgerichte opleidingen van het vmbo en tot 12 juni voor vmbo algemeen, havo en vwo.