Volledig scherm
PREMIUM
Snuffelfiets wordt in Zwolle geïntroduceerd. De sensoren meten fijnstof, maar ook snelheid en bijvoorbeeld opstoppingen in het verkeer. © Snuffelfiets/Civity

In Zwolle fiets je straks om uitlaatgassen heen dankzij data uit de Snuffelfiets

Wat is de schoonste fietsroute van de stad en waar in Zwolle kun je maar beter omfietsen vanwege vervuilde lucht? Het moet de komende tijd in beeld worden gebracht met behulp van de Snuffelfiets. Inwoners van de stad krijgen een sensor op hun fiets die tijdens elk ritje de fijnstof meet, maar ook in de gaten houdt waar de fietser vertraging oploopt.

Utrecht, Zeist, Barcelona en sinds dinsdag het Zweedse Lund gingen Zwolle al voor met dit experiment van Nederlandse makelij. Het kastje op de fiets wordt gemaakt door Sodaq, terwijl Civity de data verwerkt. Dat laatste bedrijf ontwikkelde een dashboard, waarop de berijder van de Snuffelfiets zelf à la minute kan zien wat wordt gemeten. De hoeveelheid fijnstof in de lucht bijvoorbeeld. De sensoren op de fiets meten drie soorten fijnstof. Ook de locatie, de snelheid, wattage, temperatuur, luchtvochtigheid en organische gassen worden gemeten.