De politie doorzocht dinsdagavond een woning aan de Van Disselstraat in Stadshagen, Zwolle. Ook op vier andere plekken in de stad werden panden doorzocht.
Volledig scherm
De politie doorzocht dinsdagavond een woning aan de Van Disselstraat in Stadshagen, Zwolle. Ook op vier andere plekken in de stad werden panden doorzocht. © News United/Stefan Verkerk

Invallen in vijf panden in Zwolle: vijf mannen opgepakt, drugs en wapens gevonden

UPDATEVijf mannen uit Zwolle zijn dinsdag opgepakt op verdenking van het dealen in harddrugs, wapenbezit en het kopen van drugs. De politie viel vijf panden binnen verspreid over de stad. Daarbij is ook een vuurwapen gevonden.

De politie laat weten de afgelopen weken onderzoek te hebben gedaan naar ‘signalen over het dealen van harddrugs’. Dat leidde dinsdag tot doorzoekingen in vijf panden aan de Gombertstraat, Frankhuizerallee, Jacob Gillesstraat, Faradaystraat en de Van Disselstraat.

Kluis vol drugs

In de woning aan de Gombertstraat in Holtenbroek vond de politie een vuurwapen en een kluis met harddrugs en een groot geldbedrag. De bewoners is aangehouden voor overtreding van de wapenwet.

Op de andere locaties vond de politie contant geld, pepperspray, 30 kilo vuurwerk en slag- en steekwapens. Twee mannen uit Zwolle zijn aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Daarnaast hebben agenten twee mannen uit Zwolle aangehouden nadat ze harddrugs hadden afgenomen.

Geen verband

In Zwolle woedt al geruime tijd een slepend drugsconflict, waarbij de verschillende partijen het gebruik van geweld niet schuwen. Zo werd afgelopen september verderop aan de Van Disselstraat de auto van één van de hoofdverdachten doorzeefd met kogels. Zelf wist hij ternauwernood aan het geweld te ontsnappen. De politie deed de afgelopen maanden al op meerdere plaatsen invallen en verrichtte verschillende arrestaties. Volgens de politie hebben de invallen en arrestaties van dinsdag echter ‘geen relatie’ met dit omvangrijke drugsonderzoek.

  1. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

    Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.