Een injectienaald
Volledig scherm
Een injectienaald © ANP XTRA

Kamervragen: komt er inderdaad een tekort aan medische hulpmiddelen?

Kamerlid Joba van den Berg (CDA) wil van minister Bruins (Medische Zorg) weten of hij ook bang is voor een landelijk tekort aan medische hulpmiddelen. Ze stelde Kamervragen. Voor zo’n tekort waarschuwde Lieke Poot in de Stentor, zij is klinisch fysicus in Zwolle bij ziekenhuis Isala. 

Er gaat eind mei een nieuwe Europese medische wet in. Daar zit het probleem: de medische hulpmiddelen - naalden, hartkatheters en beademingsmaskers - moeten aan strengere voorschriften voldoen. 

Europese leiders vinden dat het té vaak gebeurt dat deze hulpmiddelen niet deugen. Denk aan de verhalen van lekkende borstimplantaten of naalden die voor littekens zorgen. Door de toets of ze gebruikt mogen worden strenger te maken, moeten ondeugdelijke middelen uitgebannen worden.

Keuring

Alle medische hulpmiddelen die al bestaan moeten opnieuw gekeurd worden, werd EU-breed besloten. Voldoen ze aan de nieuwe eisen? Maar een paar bureaus in Europa mogen dat doen en er wordt verwacht dat er daarom wachtlijsten ontstaan voor deze keuringen. Bij sommige bureaus zouden deze er al zijn. Testen en toetsen laten dus op zich wachten. Een probleem voor de fabrikant, want is zijn product na mei nog niet getest, dan mag hij het niet verkopen.

Actie

Lieke Poot is naast Isala-fysicus ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica. Ze wil dat de minister leiding neemt in het oplossen van het probleem.

Het CDA wil weten of Bruins tóch actie gaat ondernemen, na de oproep van Poot. De minister gaf eerder aan zich niet druk te maken over de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen. De partij vraagt zich af of hij inzichtelijk kan maken welke artikelen straks voorlopig, of wellicht helemaal niet meer, aanwezig zullen zijn. 

Isala ziekenhuis zou nu al niet meer kunnen beschikken over het beademingsmaskertje dat daar altijd gebruikt werd. Het Radboud Universitair Medisch Centrum (RUMC) in Nijmegen zou nu moeten zoeken naar een ander hartkathertje.