Volledig scherm
PREMIUM
Boer Egbert van der Veen is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter in het fipronilschandaal, die de weg naar een schadevergoeding dicht lijkt te gooien. Twee jaar na het gifschandaal zijn de gevolgen nog altijd merkbaar op het bedrijf. ,,Er is nog een heel gat te dichten. Ik hoop dat we het redden.” © Foto Frank Uijlenbroek

Kippenboeren zwaar teleurgesteld na uitspraak rechter: ‘Je vecht tegen de staat, dan ben je kansloos’

fipronilcrisis,,Het is bijna niet te verkroppen.” Boer Egbert van der Veen uit het Overijsselse Bergentheim is zwaar teleurgesteld in de uitspraak van de rechter in de fipronil-affaire. Gistermorgen oordeelde de rechter dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet heeft gefaald in het toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis in 2017. 

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en 124 boeren waaronder Van der Veen spanden de zaak aan, omdat zij vinden dat de NVWA volgens de boeren laks zou hebben gehandeld tijdens de fipronilcrisis. Als de instantie adequaat had opgetreden, was het nooit zo uit de hand gelopen, claimen zij. Daarmee hoopten de boeren naast erkenning ook op compensatie voor de geleden schade. De sector leed voor zo'n 100 miljoen euro schade.

Quote

De schade voor mijn bedrijf liep uiteinde­lijk op tot 450.000 euro. De boel is gebombar­deerd

Egbert van der Veen uit Bergentheim, pluimveehouder
  1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
    PREMIUM

    Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

    Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.