Koerdische Mevan (29) zoekt de man die haar als 5-jarige vluchteling in Zwolle een rood fietsje gaf

VideoDe van oorsprong Koerdische Mevan Babakar (29) is op zoek naar een hulpverlener die in de jaren negentig werkzaam was in het azc in Zwolle. Ze plaatste een oproep op Twitter maandagmiddag in een laatste poging de man te vinden. ,,Ik wil hem bedanken voor de enorme menslievendheid en de fiets die hij me cadeau gaf", vertelt Babakar, vlak voordat ze weer teruggaat naar haar huidige woonplaats Londen.

Ze is momenteel in Zwolle op zoek naar meer aanwijzingen om de man te vinden. ,,Ik zat in de bibliotheek maar ik kon geen informatie vinden en niemand wist iets, vandaar dat ik in een soort laatste poging een oproep op Twitter plaatste.”

Dat had vele retweets en een groot aantal likes ten gevolg. En mogelijk al wat gerichtere aanwijzingen. Moeder Gulala Rashid gaf telefonisch vanuit London nog de weinige informatie die zij zich kon herinneren. ,,Het kamp zat net buiten Zwolle, vlakbij een afkickkliniek", aldus moeder die destijds 31 jaar was. ,,En we konden te voet het centrum van Zwolle in.” Wat de functie van de gezochte hulpverlener precies was is onduidelijk. ,,Ik weet niet zeker of hij een manager was of dat hij allerlei klusjes deed. Hij had wel een bijnaam onder de vluchtelingen, we noemden hem ‘aap’. Maar toen ik hem wat beter leerde kennen vroeg hij me dat niet meer te doen.”

Read the English version of this article

  1. Opschudding om glazenwassers in Zwolle: ‘Nieuwe bedrijfsnaam, alles in orde’
    PREMIUM

    Opschud­ding om glazenwas­sers in Zwolle: ‘Nieuwe bedrijfs­naam, alles in orde’

    Het zal je gebeuren. Staan er ineens twee onbekende glazenwassers je ramen te lappen, terwijl je daar niet om hebt gevraagd. Meerdere straten in Assendorp en de Pierik in Zwolle stonden maandag in rep en roer om de onbekende schoonmakers. De politie rukte drie keer uit. Uiteindelijk lijkt het te gaan om een misverstand: de ‘vaste’ glazenwasser is overgenomen. ,,Goed dat mensen alert zijn en ons tippen’’, zegt de politie.