Volledig scherm
Voorbeeld van een boortoren voor geothermie. © HermanDeGroot Ingenieurs

Krijgt Zwolle straks warmte diep uit de grond? Deze inwoners volgen het op de voet

videoJe huis verwarmen met water dat van twee kilometer diep uit de aarde komt? Voor veel Zwollenaren zijn de plannen voor het oppompen van aardwarmte (geothermie) waar nu druk aan gewerkt wordt nog de ver van m'n bedshow. 

Maar een groep van twintig inwoners verdiept zich juist graag in het onderwerp. Zij vormen een klankbordgroep voor de gemeente. Drie inwoners van de Aa-landen vertellen waarom ze zich hiervoor aangemeld hebben.

‘Als huiseigenaar niet de hoofdprijs betalen’

Jan-Albert Hiemstra

,,We staan aan de vooravond van grote veranderingen. Vijftig jaar geleden gingen we van steenkool naar gas, en nu moeten we van het gas af. De geschiedenis herhaalt zich. Geothermie vind ik een veelbelovende ontwikkeling en ik heb er veel vertrouwen in. Ik vind het geweldig dat warmte uit de grond gebruikt kan worden voor verwarming van onze huizen.

Voor Nederland is het nieuw maar in Parijs zijn er installaties die al zeventig jaar in gebruik zijn. Omdat onze wijk hiervoor in aanmerking komt dacht ik: hier wil ik bij zijn. Daarom heb ik me gemeld voor de klankbordgroep. Ik ben wel heel benieuwd hoe het verder gaat. Er moet een warmtenetwerk komen in de wijk. Maar er is ook een bestaand stelsel, dat nog overgebleven is van de stadsverwarming. Kan dat misschien met wat aanpassingen gebruikt worden?

Volledig scherm
Jan-Albert Hiemstra © eigen foto

Ik vraag me ook af of er een back-up komt. We waren laatst in de Koekoekspolder op bezoek waar al een installatie draait, en daar was de pomp kapot. Geen warmte. Dat wil je in je huis niet meemaken natuurlijk. En ik vraag me af wat het qua kosten betekent voor huizenbezitters om hier op aangesloten te worden. Ik woon in een complex met huur en koop door elkaar heen, en ik heb zelf een koopwoning. Woningcorporaties zijn de grote spelers in dit verhaal, maar hoe zit het met de huiseigenaren? Ik wil niet dat wij de hoofdprijs gaan betalen.”

’Ik wil weten wat ons te wachten staat‘

Martina Birk

,,Ik heb dit voorjaar een informatieavond van de gemeente bezocht over geothermie. Ik woon zelf in een huurhuis en de woningbouwvereniging heeft aangegeven dat ze mogelijk gebruik wil gaan maken van deze nieuwe warmtebron, dus daarom wil ik er graag meer over weten. Ik wil weten wat ons te wachten staat en hoe zich dit gaat ontwikkelen. 

Volledig scherm
Martina Birk © eigen foto

Met de klankbordgroep zijn we laatst naar de Koekoekspolder bij Kampen geweest om te zien hoe zo’n geothermie-installatie in de praktijk werkt. Helaas deed de pomp het niet, terwijl ik juist had willen weten hoeveel lawaai zo’n installatie maakt. Maar we hebben wel een goed beeld gekregen van hoe het werkt. Het is spannend hoe het verder gaat in Zwolle. Aan de ene kant denk ik soms: komt het wel goed? Maar je moet toch érgens beginnen, we moeten nu eenmaal toe naar duurzame energie. En ik denk dat de gemeente het zorgvuldig aanpakt."

‘Goed dat bewoners erbij betrokken worden’

Johannes van Steenis

,,In mijn werk hou ik me bezig met hernieuwbare energie, dus ik was al bekend met geothermie. Maar als bewoner van een wijk die hiermee te maken gaat krijgen ben ik ook heel erg benieuwd hoe dit proces hier verder gaat. Ik vind het mooi en ben er wel een beetje trots op dat Zwolle hier als een van de eerste gemeenten in Nederland plannen voor maakt, al zijn Den Haag en Heerlen ook steden die al met geothermie bezig zijn. Ik denk dat het in heel veel gemeente navolging gaat krijgen; je kunt er haast niet meer omheen. 

Volledig scherm
Johannes van Steenis © eigen foto

Natuurlijk zitten in het Zwolse project nog wel een flinke uitdagingen. Zoals de aanleg van een warmtenet in de wijken. Het is niet het allergemakkelijkste om dat aan te leggen in een bestaande omgeving. Maar ik heb het idee dat Zwolle het weloverwogen en stap voor stap doet. Van de ervaringen die hier opgedaan worden heeft ook de rest van Nederland profijt.”

Wat is geothermie? Bekijk en beluister het in deze video: