Volledig scherm
Leo Koopman midden stormt naar voren namens PEC tegen Heracles, in 1960 op De Vrolijkheid. Links Hennie van Nee, Zwollenaar in dienst van Heracles. © Jan Drost

Leo Koopman (84), PEC-topscorer aller tijden, overleden

Afgelopen dinsdag is Leo Koopman (1935-2019) in zijn woonplaats Raalte overleden. Onder voetballiefhebbers in de regio is hij vooral bekend geworden vanwege zijn enorme scoringsdrift. Tussen 1957 en 1966 zorgde hij voor liefst 124 doelpunten namens PEC Zwolle in de tweede divisie. Hij is daarmee de Zwolse clubtopscorer aller tijden.

Volledig scherm
Leo Koopman (1935-2019), clubtopscorer PEC Zwolle. © Jan Drost

Met rechts, met links of het met hoofd, voor het maken van doelpunten bleek Koopman al vroeg aanleg te hebben. Zelf leerde hij het voetballen als klein jochie, toen hij van fietsbanden en elastieken een bal maakte. Talloze keren schopte hij die afwisselend met links en rechts tegen de varkensschuur, vlakbij zijn ouderlijk huis. Op weg naar school dribbelde hij, twaalf jaar oud inmiddels, dagelijks met een bal door het weiland.

Rohda Raalte

Op zijn twaalfde begint de sportieve carrière van Koopman wanneer hij zich aanmeldt bij Rohda Raalte, de club waar hij in 1953/1954 zal debuteren in het eerste elftal. Vier jaar later weet PEC hem over te halen naar Zwolle te komen. Koopman blijft in Raalte wonen, de trein en de bus brengen hem naar het stadion in Zwolle. In de Overijsselse hoofdstad krijgt zijn heldenstatus pas echt vorm. Koopman wordt acht keer topscorer van PEC. In een interview met deze krant vertelt hij in 2015 over zijn geheim. ,,Ik voetbalde vooral zonder bal. Als de tegenpartij in de aanval was, dan keek ik al om me heen waar de ruimte lag. Ook hield ik in de gaten waar mijn medespelers en tegenstanders liepen. Als we de bal dan veroverden wist ik al wat ik moest doen.”

Trainer-coach

Na zijn carrière bij PEC keert Koopman terug bij Rohda. Eerst als speler, daarna als trainer. Hij staat bij meerdere Sallandse clubs als trainer-coach op het veld. Koopman’s gezondheid laat de voorbije jaren steeds meer te wensen over. In november 2018 is hij nog wel aanwezig bij het duel tussen PEC tegen Willem II. Koopman, wiens clubrecord naar eigen zeggen nooit meer verbroken zal worden, is 84 jaar oud geworden.