Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Man moet van moeder gestolen geld terugbetalen

Een 64-jarige man uit Zwolle moet aan de Staat meer dan 59.000 euro betalen. Dat bedrag verduisterde hij van de bankrekening van zijn moeder.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag. Het te betalen bedrag is gelijk aan de eis van de ontnemingsvordering van het Openbaar Ministerie. De 64-jarige Willem K. werd begin februari al tot een werkstraf van 180 uur veroordeeld voor de verduistering. De man voerde het beheer over de bankrekeningen van zijn moeder. Toen andere familieleden ontdekten dat tienduizenden euro’s van moeders rekening verdwenen waren, gaf de man de verduistering toe. Hij vulde met het geld van zijn moeder zijn eigen financiële gaten. De rechtbank oordeelde al dat de man het vertrouwen van zijn moeder, zijn broers en zus ernstig schond. Hierdoor zijn de familiebanden onherstelbaar beschadigd.

Criminele winst

Volgens K. was het verduisterde bedrag hooguit 34.000 euro. De familie vond de ontnemingsvordering niet nodig, zei zijn advocaat. Het Openbaar ministerie vond van wel. Het OM berekende aanvankelijk dat K. 61.000 euro terug moest betalen. Dat is bijgesteld tot 59.000 euro. De rechtbank vindt dat dit laatste bedrag de ‘criminele winst’ is die K. moet terugbetalen.

 1. Buurman neemt nog een limoncello
  PREMIUM
  column

  Buurman neemt nog een limoncello

  Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.
 2. Zwollenaar leidt grootste versterkingsoperatie uit Nederlandse geschiedenis: ‘Die Groningers motten en zullen veilig wonen’
  PREMIUM

  Zwollenaar leidt grootste verster­kings­ope­ra­tie uit Nederland­se geschiede­nis: ‘Die Groningers motten en zullen veilig wonen’

  Bij zijn waterpoloclub zien ze Peter Spijkerman (57) nauwelijks meer. De grootste versterkingsoperatie in de Nederlandse geschiedenis beheerst het leven van de topambtenaar uit Zwolle. Tienduizenden gebouwen in Groningen moeten beoordeeld en zo nodig aardbevings-bestendig worden gemaakt. ,,Onder Zwolle heb ik soms het idee dat mensen denken: waar heb je het eigenlijk over?”