De afspraak is dat 30 procent van die gewonnen ruimte ten goede komt aan de natuur en maximaal voor 70 procent wordt gebruikt voor het verlenen van vergunningen aan woningbouwprojecten.
Volledig scherm
De afspraak is dat 30 procent van die gewonnen ruimte ten goede komt aan de natuur en maximaal voor 70 procent wordt gebruikt voor het verlenen van vergunningen aan woningbouwprojecten. © ANP XTRA

Meer woningbouw dankzij lagere snelheid op de autobaan

Doordat we op de snelwegen geen 120 kilometer per uur meer rijden, ontstaat er ruimte voor woningbouw in de provincies. 

Door de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur op de snelwegen is de uitstoot van stikstof lager. Provincies kunnen de ruimte die vrijkomt gebruiken voor het verlenen van vergunningen aan woningbouwprojecten. 

Vergunningen

De afspraak is dat 30 procent van die gewonnen ruimte ten goede komt aan de natuur en maximaal voor 70 procent wordt gebruikt voor het verlenen van vergunningen aan woningbouwprojecten.  ‘We verwachten dat een groot deel van de woningbouwprojecten in Overijssel nu door kan gaan’, aldus de provincie.

‘Weer mogelijkheden’

Overijssels gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) is blij met de stappen die nu zijn gezet. ,,Sinds eind 2019 was het op basis van nieuwe beleidsregels al mogelijk om een vergunning aan te vragen voor projecten die aantoonbaar geen negatieve stikstofeffecten hebben op natuurgebieden. Maar voor grotere projecten zoals woningbouw bleek dat nog lastig. Nu zijn daar wel weer mogelijkheden.’’

Verbreding A6

In Flevoland levert de maatregel genoeg ruimte op om een aantal woningbouwprojecten in Almere door te kunnen laten gaan. Ook de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad, een Rijksproject, kan doorgaan. 

45.000 woningen

De provincie Gelderland zet 30 miljoen euro in om in vijf jaar tijd 45.000 woningen bouwen op vijftig zogeheten ‘versnellingslocaties’. De woningnood in Gelderland is volgens de provincie hoog. ‘Vooral starters, alleenstaanden en ouderen kunnen vrijwel geen betaalbare woning meer vinden. De Randstad schuift op naar het Oosten en steeds meer alleenstaanden zoeken een huis.’ 

Flexlocaties

De grootschalige bouwplannen voert de provincie uit op plaatsen waar de druk op de woningmarkt het hoogst is, zoals in Apeldoorn en in Harderwijk. Samen met gemeenten wijst de provincie 25 ‘flexlocaties’ aan voor 2.000 tijdelijke woningen. Zo wil Gelderland het tijdelijke tekort aan woningen voor starters en arbeidsmigranten opvangen.