Een vijftienjarig meisje werd gisteravond beroofd op deze plek in Stadshagen.
Volledig scherm
Een vijftienjarig meisje werd gisteravond beroofd op deze plek in Stadshagen. © Google Streetview

Meisje (15) in Zwolle bedreigd en beroofd met pistool: ‘Ze is in shock’

Een meisje van vijftien jaar oud is zondagavond in de Zwolse wijk Stadshagen beroofd van haar telefoon door vier jongens. Een van hen bedreigde haar met een pistool. 

Na het incident zocht de politie met meerdere voertuigen naar de verdachten. Zij zijn nog niet aangetroffen. 

Pistool

,,Mijn dochter is in shock’’, zegt (stief)vader Frank. ,,Het is te gek voor woorden dat zij zo'n jonge meid bedreigen. Of het nou een echt pistool was of niet, dat maakt niet uit.’’ Zijn dochter ging gisteravond rond een uur of 19.00 uur op de fiets naar haar vriend. Ze ging bij de Pottenbakkerstraat via een fietspad de Hasselterdijk op. Daar stapte zij van haar fiets af, om haar vriend te bellen. ,,Vier of vijf jongens stonden bovenaan de dijk. Toen zij van haar fiets stapte, kwamen zij op haar af. Een blonde blanke jongen van een jaar of zestien richtte een pistool op haar. Hij schreeuwde: ‘Hier met die kankertelefoon van je’’’, vertelt Frank. ,,Vervolgens fietsten de jongens weg richting het winkelcentrum, mét de telefoon van mijn dochter.’’ 

Getuige

Zijn dochter reed meteen terug naar huis. Onderweg op het fietspad kwam zij nog een vrouw tegen met een rode jas, die haar hond aan het uitlaten was. Frank hoopt dat deze vrouw zich meldt bij de politie. ,,Het kan niet anders dan dat zij deze jongens heeft gezien. Wij hopen echt dat iemand iets gezien heeft, want deze jongens moeten gepakt worden.’’

Quote

Ze was helemaal overstuur, het is een erg schokkende ervaring voor haar.

Frank, (stief)vader van slachtoffer

De vijftienjarige blijft vandaag thuis van school. ,,Ze was helemaal overstuur, het is een erg schokkende ervaring voor haar.’’  Het meisje heeft aangifte gedaan bij de politie. Uit angst dat zij wordt herkend door een van de daders, wil zij zelf niet met haar naam of foto in de openbaarheid treden. 

Aangifte

De politie bevestigt het verhaal van het meisje. ,,Wij hebben in de omgeving gezocht naar de jongeren. Dat heeft nog niets opgeleverd. Wij gaan verder met onderzoek, uit tactische overweging kan ik niet zeggen hoe wij dat aanpakken’’, zegt politiewoordvoerder Frank de Valk.  

Volgens De Valk was het meisje zo onder de indruk van het gebeuren, dat zij nog geen goed signalement heeft kunnen geven. ,,Het gaat om vier of vijf jongeren, mogelijk tieners. Wellicht als zij er in alle rust over nadenkt, dat er flarden van het incident boven komen drijven.’’ De aangifte van de vijftienjarige is gisteravond opgenomen. Zij moet nog op het politiebureau komen voor een uitgebreidere aangifte. Volgens de vader staat die afspraak vandaag gepland. 

De politie hoopt vooral dat getuigen zich melden, met name de vrouw met de rode jas. 

Nóg een bedreiging

De politie meldt dat er afgelopen weekend nog een jonge vrouw is bedreigd met een vuurwapen. Dat gebeurde zo'n vijf minuten van de Hasselterdijk vandaan. Een 18-jarige vrouw fietste zaterdagavond rond 23.00 uur vanaf de Stinsweg (in de aangrenzende wijk Westenholte) via de fietsbrug over de Hasselterweg toen zij werd ingehaald door een groepje jongens. Ook van haar werd onder dreiging van vermoedelijk een vuurwapen geëist dat zij haar tas zou afgeven, maar de vrouw rende snel weg. Een onbekende jongen die net aankwam, hielp haar met haar fiets. 

Signalement

Van de jongens is een signalement bekend: het gaat om groepje van vier á vijf jongens die vermoedelijk rond de 15/16 jaar oud zijn. Zij droegen voornamelijk donkere kleding mat capuchons. De politie noemt het ‘aannemelijk’ dat beide bedreigingen door dezelfde groep jongens werd gedaan. ,,Honderd procent zeker weten we het nooit. Maar gezien de locaties en de samenstelling van de groep is het aannemelijk. Dat maakt deel uit van het onderzoek naar de incidenten’’, zegt politiewoordvoerder Frank de Valk.