Na liquidatiepoging nu binnen drie dagen twee autobranden in Stadshagen: ‘Dit zorgt voor angst’

VideoBinnen drie dagen gaan twee auto’s in vlammen op in Stadshagen. De laatste slechts één straat verwijderd van de plek waar Idris M. anderhalve maand geleden onder vuur werd genomen. Buurtbewoners kunnen slechts gissen naar een mogelijk verband.

In de ogenschijnlijk rustige, kinderrijke Cleyndertstraat vlak bij de velden van CSV’28, valt een zwartgeblakerde BMW flink uit de toon. Tussen de verzorgde tuinen en geregeld dubbel bezette opritten ging de wagen rond half drie in de nacht van donderdag op vrijdag verloren. Twee mannen van de forensische afdeling van de politie doen deze vrijdagmiddag onderzoek. Ze porren onder wat nog van de motorkap over is, werpen een blik door waar tot donderdagavond de ramen zaten en fotograferen de wagen uit alle hoeken.

Volledig scherm
Forensisch onderzoek bij de BMW die vrijdagochtend rond 02.30 uitbrandde in Stadshagen © Arnoud de Vries

Onderzoek

Twee wijkagenten lopen gelijktijdig langs de deuren voor een buurtonderzoek. Het enige wat de politie kan laten weten is dat het alle scenario’s nog open houdt. Of er een verband is met de autobrand twee nachten eerder in de Schuilenbergstraat en/of de eerdere liquidatiepoging, valt nu nog niet te zeggen. De eigenaar van de auto, die vrij rustig naar het werk van de recherche staat te kijken met wat buurtkinderen om zich heen - ‘ja, de auto is wel kapot ja’ - voelt geen behoefte om te reageren.

De gedachten van veel buurtbewoners gingen bij de autobrand al snel naar de eerdere incidenten, maar nu ze weten van wie de auto is, sluit een deel die optie ook alweer snel uit. Met de naam in de krant wil eigenlijk niemand, maar het idee dat de buurman van wie de auto afbrandde iets met de andere incidenten te maken zou hebben, werpen ze verre van zich.

Quote

Misschien hebben ze wel de verkeerde auto te pakken

Buurtbewoonster

Zorgen

Toch zijn de zorgen daarmee niet direct weggenomen. Want binnen drie dagen twee autobranden in de buurt van de liquidatiepoging in september, daar wordt niemand rustig van. Het is gissen en speculeren over een mogelijk verband. Over een woning vlakbij de uitgebrande BMW hebben enkele buurtbewoners wel twijfels. Idris zou daar geregeld gezien zijn. ,,Misschien hebben ze wel de verkeerde auto te pakken”, oppert een vrouw uit de buurt dan ook. Ze stelt, net als vele anderen, vooral gewoon door te leven, in de hoop dat het snel afgelopen is met de incidenten. ,,Of het was een technisch mankement aan de auto. Dat kan natuurlijk ook.” 

Angst

Enkele huizen verderop maakt een man zich wel zorgen. Hij vertelt alerter te zijn, ’s avonds wat vaker uit het raam te kijken naar welke auto waar parkeert. ,,Dit zorgt voor angst. De rust in de buurt is na de liquidatiepoging nog niet teruggekeerd.”

De politie vraagt mensen die iets gezien hebben van de brand in de nacht van donderdag op vrijdag zich te melden.

De plek van de autobrand bij benadering. De liquidatiepoging vond plaats is de naastgelegen Van Disselstraat

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”